Напевно, немає більш простого та дешевого способу отримати врожай упродовж тижня, ніж вирощування мініатюрних саджанців трав та овочів, які збагатять зимовий раціон. Свіжа поживна їжа цілорічно може бути доступна кожному, тому що не вимагає багато місця для життя і часу на догляд. Вирощувати мікрозелень можна в перфорованих пластикових лотках на балконі, підвіконні та під фітолампами.
Принцип вирощування
Як домашню мікрозелень (microgreens) можна вирощувати будь-які їстівні рослини. Мікрогрін – це не оригінальний вид зелені, а особливий спосіб вирощування звичних культур. На відміну від грядки, в кімнатних умовах їм не потрібно проходити всі етапи вегетації: молодому пагону достатньо набрати висоту від 2,5 см до 5 см, щоб потрапити на ваш стіл. Такі рослини використовуються як для прикраси страв, так і в рецептах салатів, супів, коктейлів та смузі.
Вітамінний урожай можна збирати вже за кілька днів після посадки насіння, зрізаючи стебла після появи перших листочків. Чекати на розвиток рослин не потрібно: до 5-7-го дня вони досягають товарної кондиції. До цього терміну паросток у прозорому лотку із харчового пластику з дренажними отворами містить максимальну кількість поживних елементів, а на подальше нарощування зеленої маси рослині довелося б витрачати свій корисний потенціал.
Проте мікрозелень важлива саме своїми цінними властивостями, які досягаються на кожному новому посіві насіння. Повторно проростити пагони замість зібраних – не проблема. Перевагою вирощування мікрозелені є відсутність шкідників і хвороб: патогени та паразити не встигають атакувати пагони через вкрай короткий термін дозрівання рослин.
Вибір насіння
Які рослини можна вирощувати як мікрозелень? Для цієї функції підійдуть звичайні овочі та трави для посадки у відкритому ґрунті, але садівники радять мати справу зі спеціальним насінням для вирощування мікрогріна. Цьому є пояснення: насіння ґрунтових рослин зазвичай обробляються для захисту паростків аграрною хімією. Зрілим плодам фунгіциди та інсектициди не зашкодять, а для дрібних паростків вони можуть бути небезпечними. При виборі насіння для мікрозелені потрібно керуватися відсутністю в них шкідливих складових, враховувати смакові якості рослин і термін їх схожості.корисне
Передусім варто з’ясувати, яка мікрозелень росте найшвидше, адже для посадки раціонально вибирати культуру, що потішить свіжою зеленню раніше за інших. І це може бути броколі. Така капуста сходить і росте найшвидше і вважається одним із найпростіших у вирощуванні видів мікрогріну. Крім броколі, найвдалішими рослинами для мікрозелені визнано кольрабі, люцерну, редис, дайкон, листяний буряк (мангольд), горох, гірчицю, шпинат, крес-салат, базилік, коріандр, конюшину, льон, пшеницю, соняшник та цибулю.
А від пасльонових та гарбузових культур у мікророзсаді треба утриматися. Для мікрозелені не підійдуть картопля, баклажан, перець, томат, гарбуз, патисон та кабачок. Мікрозелень пасльонових рослин містить соланін –отруйну органічну сполуку з інсектицидною дією. А проростки гарбузових культур не годяться для мікрозелені через гіркий смак. Окрім того, листя перерахованих рослин покрите волосками (т. зв. трихомами), котрі знижують якість смаку і можуть викликати шлунковий розлад.
Корисна заначка
У фанатів здорового харчування мікрозелень має попит через антиоксидантні властивості. Мікрогрін виводить із організму вільні радикали, що шкодять клітинним мембранам і становлять загрозу для ДНК. Активні ферменти мікрозелені сприяють кращому засвоєнню їжі (можуть допомогти у схудненні). Взимку важливою якістю мікрозелені є її здатність швидко заповнювати сезонний дефіцит речовин. Мікрогрін містить вітаміни А, С, Е, К, а також бета-каротин, лютеїн і клітковину. Безглуздо сперечатися про те, яка мікрозелень найкраща: кожна має власні переваги.
Завдяки вмісту у своєму складі антипухлинної та протизапальної речовини сульфорафану, мікрозелень броколі пригнічує розвиток ракових клітин та може застосовуватися для профілактики онкологічних хвороб. Мікрогрін руколи підвищує гемоглобін, знижує холестерин і зміцнює судини. Ця мікрозелень містить фосфор, мідь, вітаміни К, С та А. Шпинат як мікрогрін активно виводить із організму шлаки та токсини. У проростках цієї зелені міститься багато заліза, селену, марганцю та калію. А мікрогрін льону принесе користь жіночому здоров’ю.
Скільки мікрозелені можна їсти, залежить від наявності індивідуальних протипоказань. Обережними слід бути людям із виразкою шлунку та дванадцятипалої кишки, специфічною алергічною реакцією на ефірні олії та флавоноїди або чутливістю до змін у згортання крові. В інших випадках дієтологи дозволяють використовувати мікрозелень на постійній основі. Денна порція для підтримки здоров’я – 30 г поживних паростків.
Як вирощувати мікрозелень
Проростити насіння можна як у ґрунті, так і на підручних матеріалах. У ґрунт насіння висаджується хаотично, на близькій відстані одне до одного. Для швидкої схожості посівів контейнери накривають харчовою плівкою, створюючи умови парника. Після пророщування насіння мікрозелень відкривають і виставляють на сонячний бік приміщення. Найшвидше мікрогрін росте під фітолампою, при температурі навколишнього середовища 18-23 градуси. Сходи потрібно двічі на день обприскувати відстояною водою із пульверизатора. Мікрозелень не варто розташовувати поблизу обігрівача, що сушить повітря. Так само не бажаними для мікрогріна є протяги.
Замість землі у контейнер можна покласти спеціальну підстилку. Для вирощування мікрозелені на джутовому, кокосовому чи лляному килимку насіння розподіляється по рясно зволоженій поверхні матеріалу і накривається іншим килимком або плівкою, щоб зберегти вологу. За такою ж схемою мікрозелень вирощується на марлі (бинтах), ваті (дисках), туалетному папері або паперовому рушнику. Важливо однаково уникати як сухості, так і перезволоження, інакше розсаду з грибком і пліснявою доведеться викинути. Після проростання мікрозелень потребує рівномірного освітлення, достатньої вентиляції та помірного поливу.
Кілька цікавих фактів щодо вирощування мікрозелені:
- За дотримання всіх умов мікрогрін проросте за 2-3 дні.
- Шанси на швидку схожість збільшить попереднє замочування насіння перед посівом (на 8-12 годин).
- Пожовклі листочки паростків швидко позеленіють на сонці.
- Зрізати зелень можна за 7 днів.
- Кожні 10 днів потрібно садити нове насіння для безперервності сходів.
- Використовувати зібрану мікрозелень бажано відразу. В іншому випадку паростки можна покласти в скляну банку чи поліетиленовий пакет і відправити в холодильник.
Фото: pexels.com