«Хрести» з прісного тіста (печиво, коржі чи бублики) належить пекти до Середохрестя або Середопістя – так називається четвертий тиждень Великого посту, що вважається серединним або переламним. Колись казали, що опівночі з середи на четвер можна почути тріск – то піст ламається навпіл. Обрядову середохресну перепічку хрестоподібної форми подавали до столу як у середу, що ділить Великий піст на дві половини, так і в інші дні серединного тижня, а також традиційно пекли до Хрестопоклонної неділі, що передувала Середохрестю (тобто до третьої неділі Великого посту – 2025 року вона припадає на 23 березня). Згідно з повір’ям, горіхові чи макові «хрести» в Хрестопоклонну неділю та на Середохрестя відганяють від родини всі негаразди.
Інгредієнти: борошно – 1 склянка; мед – 150 г; родзинки – жменя; пісна олія (соняшникова, рафінована) – 2 ст. ложки; горіхи – 50 г; лимон – 1 шт.; вода – 100 мл + 3 ст. ложки; сода – ½ ч. ложки; розпушувач – ½ ч. ложки; мелений імбир – щіпка; сіль – щіпка.
Мак змішуємо з 1 ст. ложкою меду, заливаємо 100 мл води, накриваємо кришкою і ставимо на вогонь. Запарюємо протягом 10 хвилин під кришкою, доки вода не випарується. Протираємо мак у ступці до утворення макового молочка та появи макового запаху. Перетираємо мак із борошном (руками).
Подрібнені горіхи змішуємо з медом. Додаємо потихеньку олію та борошно з маком. Витискаємо сік лимона (вийде 2-3 ст. ложки), додаємо терту лимонну цедру та імбир. Добре все перемішуємо (теж руками). Всипаємо розпушувач, погашену 1 ст. ложкою підкисленої води соду та сіль. Знову все ретельно перемішуємо.
Вливаємо ще 2 ст. ложки води і замішуємо тісто, що має бути пластичним і не липнути до рук. Коли тісто вийшло розсипчастим, додаємо ще трохи води і вимішуємо до набуття необхідної кондиції. Загортаємо тісто в плівку і відправляємо на 20 хвилин у холодильник.
Розкочуємо тісто в тонкий пласт (товщиною 0,5 см) і нарізаємо смужками, що їх укладаємо одна на одну, сформувавши хрести. Викладаємо печиво на змащене соняшниковою олією деко. У середину кожного хреста або з країв викладаємо родзинки, вдавлюючи їх у тісто. Випікаємо в розігрітій духовці 180°C протягом 10-15 хвилин до легкого золотавого кольору.
Лайфхак
За старих часів на Середохресному тижні пекли не тільки «хрести», а й печиво у вигляді плуга, сохи, борони або коси. Можна і сучасним господиням дотримуватися давніх традицій, готуючи обрядову випічку у формі сільськогосподарських інструментів. Головне правило – борошняні вироби мають бути пісними, тобто не містити у своєму складі яєць, вершкового масла, молока та інших продуктів тваринного походження.