Нещодавно команда дослідників із університетів США здійснила правдивий прорив у кондитерській справі. А саме: надрукувала на 3D-принтері десерт із семи інгредієнтів.
Здавалося б, що в цьому особливого? Адже ця технологія блискуче справляється з друком будинків і навіть органів. Проте, виявляється, спеціалістам досі не вдавалося надрукувати повноцінний багатокомпонентний десерт на кшталт чізкейка або листкового тортика.
Досліджуючи можливості 3D-друку в царині харчових продуктів, команда поставила собі за мету створення десерту аж із семи складників. Це – крекери, арахісове масло, нутелла, бананове пюре, полуничний джем, вишнева паста і глазур.
Завдання виявилося непростим. Раз у раз тістечко не хотіло приймати форму та розвалювалося. Зрештою науковцям вдалося отримати гарний результат. Тож як це було?
Як проходив експеримент
Спочатку дослідники досконало вивчили структуру кожного інгредієнта. А потім створили з них їстівні чорнила та завантажили їх в різні картриджі, які потрапили до спеціалізованого харчового принтера. Він розрахований саме на сім компонентів.
Після кількох спроб команда визначила оптимальний порядок шарів. А також визначила, що конічна форма найкраще тримає форму тістечка, розповіло видання Independent.
Основою кожного шару стала паста, зроблена із крекерів. Найм’якіші інгредієнти – пюре та джем – трималися купи за допомогою допоміжних шарів з арахісового масла та нутелли. Зрештою вчені визнали свій експеримент таким, що вдався. Вони засвідчили, що смак надрукованого складного тістечка не був схожим на будь-який інший.
Професорка Крістен Купер з Університету Пейс зазначила, що в майбутньому 3D-друк, можливо, допоможе боротися зі злободенною проблемою – низькою поживною цінністю оброблених харчових продуктів. На її думку, ця технологія також буде актуальною для персоналізованого харчування. Зокрема, для створення якісної та привабливої їжі з протертою текстурою для пацієнтів з порушенням ковтання та іншими вадами приймання їжі. А таких людей, за словами професорки, дуже і дуже багато.
Провідний автор дослідження Джонатан Блютінгер з Колумбійського університету зауважив, що попри перші успіхи 3D-друк харчових продуктів поки що в зародковому стані. Можливо, колись кухонні принтери стануть звичним приладдям домогосподарок. Хоча до такої перспективи дослідники наразі ставляться зі скепсисом. Більш імовірно, що згодом ця технологія буде затребуваною в масштабному виробництві їжі.
Фото: Jonathan Blutinger/Columbia Engineering