Ідеальний рецепт для новорічного застілля та частування несподіваних гостей: загальний час приготування червоної риби з цитрусовим соусом – 30 хвилин, а активної участі господині страва потребує лише 15 хвилин.
Інгредієнти (на 4 порції): філе червоної риби – 450 г; апельсин – 1 шт.; грейпфрут – 1 шт.; цибуля-шалот – 1 шт.; мед – 1 ст. ложка; сік лимона – 1 ст. ложка; оливкова олія – 1 ст. ложка; чорний мелений перець та сіль – на смак; базилік або петрушка – кілька гілочок.
Рибу нарізаємо порційними шматками, солимо і перчимо. Запікаємо 20 хвилин у духовці 180°С.
Розрізаємо цитруси навпіл, з однієї половинки кожного фрукта вичавлюємо сік, а незаймані половинки розбираємо на дольки. Очищаємо кожну від шкірки та розрізаємо на кілька частин.
Нарізаємо цибулю на дрібні шматочки і подрібнюємо зелень.
Ставимо сковороду на середній вогонь і розігріваємо оливкову олію. Обсмажуємо цибулю до м’якості.
Додаємо сік та мед. Доводимо до кипіння і готуємо на помірному вогні, доки соус не зменшиться в обсязі вдвічі. Наприкінці солимо та перчимо, додаємо зелень. Знімаємо з вогню і змішуємо зі шматочками цитрусів. Готову рибу поливаємо соусом перед подачею на стіл.
Лайфхак
Філе форелі або сьомги можна запекти цілим шматком, виклавши на фольгу шкірою вниз і нещільно загорнувши фольгу у вигляді конверта з рибою. Що тонше філе, то менше часу знадобиться для його запікання.