Символ життя та корисний продукт: традиції та цікаві факти про яйце

Китайські та британські науковці вважають, що споживання одного яйця на день є обов’язковим для тих, хто хоче захистити себе від захворювань серця.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Наприкінці XX століття яйце отримало власне свято. Воно потрапило до календарів 1996 року завдяки рішенню віденської конференції Міжнародної яєчної комісії – IEC (виявляється, є й така).

Відтоді земляни відзначають особливий день, присвячений яйцю, кожної другої п’ятниці жовтня. Влаштовують гурманські фестивалі вуличної їжі та встановлюють кулінарні рекорди. Пригадують стародавні обряди, легенди та міфи, в яких яйце фігурувало як символ плодючості й зародження життя. Одне слово, виславляють цей універсальний продукт, без якого не можна прожити ані дня.

Хоча, ясна річ, найбільше від заснування такого свята виграли виробники та продавці яєць.

Яйце в українських традиціях

До слова, якщо зважити на присутність яйця у нашому повсякденному раціоні, можна стверджувати, що це свято завжди з нами.

Наші пращури бачили в яйці символ Всесвіту, а жовток ототожнювали із Сонцем. В Україні до цього символу в усі часи ставилися шанобливо. Розписували яйця на Великдень та складали про них казки.

Одна з найвідоміших народних казок – «Яйце-райце» – навчає різних чеснот та уславлює силу добра. Відповідно до сюжету, в яйці містилося багато худоби, яка з давніх-давен асоціювалася у простого народу з мрією про найкраще – рай. Тому яйце і називали райцем.

Писанки

Українцям дуже полюбилася традиція розмальовувати писанки – важливі атрибути Великодня, що уособлюють радість Воскресіння Христового. У це світле свято зазвичай влаштовують майстер-класи та конкурси з писанкарства. Розмальовують як справжні курячі яйця, так і декоративні, найчастіше, дерев’яні. Кожен регіон України має власні сакральні орнаменти та колірну гаму для писанок.

А ще в нашій країні є музей «Писанка», або, як його називають офіційно: Музей писанкового розпису. Розташований він у місті Коломия Івано-Франківської області. Збудували його за оригінальним проєктом Василя Андрушка та Мирослава Ясінського у вигляді величезної писанки заввишки 13,5 метрів та діаметром 10 м. У музейному зібранні – більш як 12 тисяч розписаних яєць з усієї України, а також десятків різних країн.

Яйце у традиційній кулінарії

Українці відомі своїми глибинними кулінарними традиціями, почесне місце в яких посідає яйце птиці. Хоча у давнину його нечасто смажили або варили, аби подавати на стіл як окрему страву. Приміром, як «окату яєчню» (ту, яку часто неправильно називають «глазунья») або як некруте чи рідке яйце (що його помилково називають «всмятку»).

Зазвичай яйця виступали інгредієнтом каш, галушок, запіканок, пирогів та іншої різноманітної випічки. У вареному вигляді селяни брали цей поживний продукт у поле. А ось святкову яєчню українці готували, як правило, на честь весілля або народження дитини.

Яєчня

Популярною стравою наших прадідів була пряженя. Так називали запечений в печі або смажений на сковорідці український різновид омлету з яєць, сметани, молока і борошна. На Трійцю до пряжені додавали саме пряжене молоко (звідси й назва). Гуцули замішували цю страву на кукурудзяному борошні. А на Слобожанщині до пряжені могли входити шкварки, шинка, печінка або гриби. Для десертного варіанту страви зазвичай використовували варення та цукрову пудру.

Користь яєць для здоров’я

Яйце є базовим інгредієнтом національних страв у багатьох кухарських культурах світу. А чим воно корисне? І кому не варто зловживати цим продуктом?

Найважливіше те, що яйце є скарбницею вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Окрім великої кількості білка, що є будівельним матеріалом нашого організму, яйце містить вітаміни груп A, B, D, E, K. Воно також багате на антиоксиданти лютеїн та зеаксантин, що допомагають збереженню зору в поважному віці. А така органічна речовина, як холін, покращує пам’ять, зменшує рівень дратівливості та добре впливає на здоров’я печінки. У середньому за розміром курячому яйці міститься 15 відсотків денної норми протеїну, якої потребує наш організм.

Корисні яйця також тим, що сприяють покращенню роботи мозку, зміцненню кісток і тканин, зменшенню ваги та зниженню кров’яного тиску.

Чимало наукових суперечок точилося й навколо корисності яєчного жовтка. Зрештою перемогли ті вчені, котрі її обстоювали. Жовток багатий на вітаміни, фосфор, селен, кальцій та омега-3.

Користь яєць для здоров’я

Деякі дієтологи роками закликали обережніше вживати яйце у їжу, проте чимало нових досліджень покращили його репутацію.

Наприклад, китайські та британські науковці вважають, що споживання одного яйця на день є обов’язковим для тих, хто хоче захистити себе від захворювань серця та інсультів. А Британський фонд серця навіть анулював свій вердикт 2007 року щодо обмеження тижневої норми яєць до трьох одиниць. Дослідники дійшли висновку, що яєчний холестерин, через який продукт піддавався нападкам, не такий шкідливий як той, що регулярно потрапляє до нашого організму з жирною їжею. Хоча споживанням смажених яєць, на думку експертів, не слід захоплюватися.

Фахівці з якості харчування радять не купувати тріснуті яйця. Навіть попри захист курок від зараження сальмонелою, який запроваджений нині в багатьох країнах.

А ще цей продукт треба особливо обережно вживати тим, хто страждає на алергію.

Цікаві факти про яйце

  • Мешканець Землі з’їдає в середньому 200 яєць на рік.
  • Річна норма українця – 300 штук.
  • Найчастіше яйця присутні в раціоні японців: по одному щоденно.
  • Мешканці Китаю з’їдають 40 відсотків із близько 600 мільярдів усіх яєць, що виробляється у світі.
  • Колір шкаралупи не впливає на поживну цінність яйця.
  • З віком курка несе яйця з дедалі тоншою шкаралупою.
  • Кожна курка спроможна знести близько 250-300 яєць за рік.
  • Курка може нестися й без участі півня: у таких яйцях, що їх називають бовтунами, відсутній зародок.
  • Якщо класти яйця гострим кінцем донизу, вони зберігатимуться довше.
  • Стародавні греки вважали овальну форму яйця загадковою.
  • Видатний режисер Альфред Гічкок страждав на овофобію – страх овальних предметів.
  • Найбільші яйця в історії планети – завдовжки 34 см – несли вимерлі слонові птахи, що виростали до трьох метрів та важили близько 400 кг.
  • Найменші у світі яйця належать вербеновому колібрі (Vervain hummingbird): сягаючи одного сантиметра у довжину, вони важать близько 0,365 грама.
  • Найбільші, двокілограмові яйця несуть страуси.
  • Щороку, у перші вихідні листопада, у місті Аббервілль (штат Луїзіана, США) відзначають Дні гігантського омлету. Для головної страви свята використовують 5000 яєць, 25 л молока та 10 кг зелені.

Рецепт

Яєчня з помідорами, майонезом і зеленню

А ось дуже простий рецепт швидкої та смачної яєчні, яка нікого не залишить байдужим та голодним.

Для приготування двох порцій потрібні: 4 яйця, один великий помідор, майонез, зелена цибуля, кріп або інша зелень, сіль.

Рецепт швидкої та смачної яєчні

Сковорідку розігріти, вбити яйця та легко перемішати. Готувати на середньому вогні. Кришкою не накривати. Дати майбутній яєчні 3-4 хвилини, аби «схопитися». Зверху рівномірно викласти нарізані невеликими часточками помідори. Посолити. Зменшити вогонь, аби страва не підгоряла, але просмажувалася. За кілька хвилин прикрасити її майонезними смужками, колами або іншими узорами. Потім іще готувати хвилини три. Розкласти по тарілках. Після чого посипати яєчню подрібненою зеленою цибулею та зеленню.

P. S. Заради урізноманітнення смаку до яєчні під час приготування можна додавати гриби, шинку, ковбасу, сир – кому що більше подобається. Хоча класичний варіант страви цього не передбачає.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU