Заморожені овочі та фрукти так само корисні, як свіжі? Відповідь здивує

Овочі та фрукти зменшують ризик передчасної смерті, тож раціон без них – бідний та неповноцінний.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Та чи можна замінити свіжі овочі та фрукти замороженими, а також консервованими чи квашеними? Спробуємо розібратись.

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, щодня людина має з’їдати п’ять порцій овочів та фруктів. Річна норма – близько 78 кілограмів. А тим часом у раціоні середньостатистичного українця – близько 53 кг овочів та фруктів.

За твердженням науковців, ці продукти рослинного походження боронять наш організм від багатьох хвороб та навіть передчасної смерті. Вони мають вирішальне значення для здорового та збалансованого харчування, оскільки містять багато вітамінів та мінералів, а також клітковину.

Якщо з якихось причин свіжі продукти вам недоступні, потрібно вживати їх у замороженому чи будь-якому іншому вигляді. Про це розповів дієтолог Еванджелін Манціоріс, директор програми харчування та харчових наук в Університеті Південної Австралії.

холодильник з фрутами і овочами

Заморожені

Свіжі продукти найчастіше асоціюються в нас із поживнішими. Але це не обов’язково так і є. Заморожені овочі насправді можуть містити багато поживних речовин. На сучасних підприємствах продукти піддають швидкій заморозці, а під час транспортування та зберігання вони не втрачають своєї корисності.

Мінерали, такі як кальцій, залізо та магній, у заморожених продуктах залишаються на тому самому рівні, що й у свіжих. Ще однією перевагою заморожених овочів та фруктів є можливість скорочення харчових відходів, оскільки ці продукти зазвичай не потребують чистки та готові для вживання.

Овочі та фрукти можна заморожувати і власноруч. Особливо, якщо ви виростили їх у власному саду та ще й у надмірній кількості.

заморожені ягоди

Підвищити безпеку та якість таких продуктів можна за допомогою швидкого бланшування перед заморожуванням. Для цього їх слід ненадовго занурити у киплячу воду або кілька хвилин готувати на парі.

На жаль, заморожені овочі не завжди годяться для салатів. Проте їх можна їсти смаженими, а також готувати з них супи, тушковані страви, запіканки та пироги. Заморожені фрукти часто додають до сніданкових страв, наприклад, до пластівців або каш. А ще використовують для приготування пирогів та тортів, розповіло видання Science Alert.

Консервовані

Овочі та фрукти в консервах також є непоганою альтернативою свіжим продуктам. Щоправда, у процесі консервації рівень термочутливих поживних речовин, таких як вітамін С, дещо знижується. Якщо використовувати консервовані овочі в гарячій страві, їх слід додавати до неї пізніше, аби зменшити втрату поживних речовин.

А ось ферментація (квашення) зберігає вітаміни та мінерали у свіжих овочах значною мірою. Вона навіть може покращити поживний профіль продуктів, створюючи нові корисні речовини та полегшуючи засвоєння наявних. Крім того, ферментовані продукти містять пробіотики, важливі для мікробіому нашого кишківника.

консервовані овочі у банках

П’ять корисних порад щодо овочів та фруктів

Купуйте їх у сезон

Річ у тім, що купувати місцеві сезонні овочі та фрукти завжди дешевше, ніж ті, що завозять в несезон з інших країн.

Не нехтуйте негарними фруктами та овочами

Зазвичай у більшості супермаркетів окремо продають, так би мовити, «потворні» плоди. Однак зовнішній вигляд аж ніяк не впливає на смак та вміст поживних речовин.

Скорочуйте відходи

Фрукти, овочі та салати в пакетиках викидають у смітник найчастіше. Аби заощаджувати гроші та не шкодити довкіллю, потрібно чітко планувати покупки. А якщо придбали продуктів забагато, заморозьте їх.

Обмінюйтесь, діліться та приймайте дари

Існує безліч інтернет-ресурсів, на яких продають, обмінюють або навіть безплатно віддають овочі та фрукти. Такі сайти створили для людей, в яких такої продукції забагато. А іншим людям такі послуги допомагають заощадити бюджет.

Вирощуйте власноруч

Якщо у вас немає великого саду чи городу, деякі овочі та фрукти можна виростити в горщиках на балконі. Трави, цибуля, помідори чері, перець чилі та полуниця, як правило, ростуть добре. У довгостроковій перспективі це компенсує частину сімейних витрат на свіжі продукти.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.