Американські вчені з’ясували, що цей вид шоколаду зменшує ймовірність цього серйозного захворювання на 21 відсоток.
Про що повідомили науковці?
Вибір того чи іншого виду шоколаду залежить від індивідуальних смакових уподобань. Згідно з новим дослідженням, ті, хто вибирає не молочний чи білий, а саме темний шоколад, мають приховану перевагу щодо зниження ризику діабету 2 типу.
Команда Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Т. Х. Чана в Массачусетсі (США) дослідила дані про стан здоров’я та харчові звички 111 654 медсестер. Вони надавали інформацію про це під час низки опитувань, що проводилися протягом 25 років. Учасниці, зокрема, відповідали на запитання про те, якому виду шоколаду вони віддають перевагу.
Найголовніший висновок, якого дійшли вчені під час багаторічного спостереження, такий: вживання принаймні п’яти порцій темного шоколаду на тиждень пов’язане з 21-відсотковим зниженням ризику розвитку діабету 2 типу (порівняно з тими, хто рідко їсть шоколад або взагалі його не їсть).
Ба більше, темний шоколад, схоже, допоміг учасницям утримувати вагу в нормі.
Цікаво, що такого зв’язку між молочним шоколадом і діабетом 2 типу виявлено не було. До того ж його вживання корелювало зі збільшенням ваги, розповіло видання Science Alert.
«Вживання темного, але не молочного шоколаду було пов’язане з нижчим ризиком розвитку діабету 2 типу. Збільшене вживання молочного, але не темного шоколаду було пов’язане з довгостроковим збільшенням ваги», – написала команда у звітній статті.
Але перш ніж замінити у своєму раціоні один вид шоколаду на інший, слід мати на увазі: попри цілющу дію темного шоколаду існує багато інших факторів, що можуть впливати на розвиток діабету 2 типу.
І все ж зв’язок між темним шоколадом та зниженням імовірності цього захворювання досить сильний, щоб виправдати подальше його вивчення, зокрема потенційні механізми, що за ним стоять.
Темний шоколад багатий на флаваноли. Ці сполуки, що також містяться у фруктах та овочах, як вважається, мають численні переваги для здоров’я. Раніше вчені пов’язували флаваноли зі зниженням ризику діабету 2 типу.
«Вживання молочного та білого шоколаду не чинить такого самого позитивного впливу на метаболізм через вищий вміст у них доданого цукру – встановленого фактора ризику кардіометаболічних захворювань», – зауважили дослідники.
Згідно зі статистикою, на діабет у світі страждають понад 460 мільйонів людей. Очікується, що протягом двох наступних десятиліть це число сягне 700 мільйонів. Захворювання вимагає постійного контролю раціону та рівня цукру в крові. Воно може призводити до серйозніших медичних ускладнень.
Попри загрозливі цифри, науковці регулярно роблять нові відкриття стосовно того, як можна знизити ризик розвитку діабету 2 типу. А знання про те, що темний шоколад захищає організм від цієї недуги, спонукатиме людей до покращення раціону заради здоров’я.
«Необхідні подальші рандомізовані контрольовані дослідження для підтвердження цих результатів», – вважає команда.
Висновки з дослідження опублікував журнал BMJ.
Фото: pixabay.com, pexels.com