Наш незамінний овоч для всіх сезонів міг би похвалитися купою переваг, але водночас він має і протипоказання. Кому капуста корисна, а кому може нашкодити, і які рецепти має знати кожна господиня?
Клітковина та ШКТ
Застережень менше, ніж корисних властивостей, тому про них одразу і коротко. У людей із хворим шлунково-кишечним трактом капуста здатна викликати внутрішню кровотечу. Клітковина може травмувати стінки шлунка, стати причиною метеоризму, здуття живота, загострення ентероколіту та гастриту. Через грубі волокна капуста важко перетравлюється і не має бути в раціоні при захворюваннях кишківника.
Гастрит і виразку шлунка «візьме на себе» сік свіжої капусти: він має ранозагоювальну та протизапальну дію. Завдяки жовчогінній та слабкій сечогінній дії, свіжий капустяний сік виведе з організму зайву рідину, налагодить перистальтику, очистить нирки, печінку, кишечник та жовчовидільну систему, а також стимулює обмін речовин.
Лікар та дієтолог
Найкраще капуста впорається із завданнями вночі: вона працюватиме, поки ви відпочиваєте. Не перевантажуючи організм, капуста налагодить травлення тим, що прискорить роботу шлунка і не дозволить йому заснути, не переробивши їжу. Вживання білокачанної та будь-якої іншої капусти за кілька годин перед сном має значення для плаского живота. Важливо вечеряти капустою, яка не піддавалася термічній обробці. Вживання салату зі свіжої капусти протягом тижня дасть помітний результат для тих, хто худне, позбавляючи близько 2 кг ваги щодня.
Для швидкого зняття запального процесу капустяне листя прикладають до ран, забитих місць і гнійників. У народі капусту використовують як протидію алкогольному отруєнню. Цей овоч активує нейтралізацію токсинів ензимами печінки. Капуста належить до ТОП-10 продуктів для розрідження крові. Особливо корисною для судин та покращення якості крові вважається багата калієм червонокачанна капуста, яка запобігає утворенню тромбів. Ще давні люди знали про здатність капусти допомагати від безсоння, заспокоювати головний біль і навіть лікувати глухоту.
Омолоджуючий ефект
У білокачанній, брюссельській, цвітній капусті та броколі містяться вітаміни групи B та багато магнію, що сприяє синтезу колагену та сполучної тканини. Багатою є капуста також на вітамін С, який запобігає старінню клітин. Збереженню пружності шкіри та зміцненню імунітету особливо сприяє квашена капуста – у цьому природному пробіотику міститься ще більше аскорбінової кислоти, ніж у сирій капусті, а за вмістом вітаміну Р квашена капуста в 20 разів перевищує будь-яку іншу. Оскільки в квашеній капусті багато солі, її денна порція має не перевищувати 200 грамів. Але «добрати» завжди можна свіжою, тушкованою або вареною капустою (у супах).
Цей овоч є основою нашої кухні з часів Київської Русі. Пояснення його багатовікової популярності – доступність та нескладне зберігання протягом року. А ось як можна приготувати капусту за традиційними та не дуже знайомими рецептами.
Пісний борщ
На середній качан капусти знадобиться 150 г сушених грибів, 500 г буряків, 100 г моркви, 400 г бурякового квасу, 50 г борошна, 100 г вершкового масла, сіль, соль та перець за смаком.
Промиваємо та відварюємо сушені гриби. Ріжемо і відварюємо капусту, буряк та моркву. З’єднуємо грибний бульйон із овочевим. Буряк нарізаємо соломкою і засипаємо у відвар, заправляємо буряковим квасом, солимо та перчимо. Додаємо підсмажене на вершковому маслі борошно і кип’ятимо. Подаємо борщ із пампушками.
Тушкована капуста з грибами
На 1 кг свіжої білокачанної капусти беремо 250 г квашеної капусти, солоні огірки – 5 штук, гриби – 5 штук, томатну пасту – 2 ст. ложки, цукор – 1 ст. ложка, олія, сіль і перець за смаком.
Шинкуємо капусту і кладемо в розігріту олію. Додаємо воду – ½ склянки, накриваємо пательню кришкою і тушкуємо півгодини. Приєднуємо порізані кружальцями огірки, гриби, кислу капусту, цукор та томатну пасту. Солимо, перчимо, перемішуємо і тушкуємо ще 15 хвилин.
Квашена капуста «Вірменська»
За набором інгредієнтів неважко зрозуміти, що нам належить поєднати закваску з борщем. Українців ця варіація може зацікавити. Вибравши щільний білий качан, рубаємо капусту на місяць молодик: тоді вона буде хрусткою, ароматною і смачною.
На 1,5 кг білокачанної капусти знадобиться 100 г моркви, 50 г коріння петрушки, пастернаку і селери, один середній буряк, 20 г часнику, листя вишні – 5-6 штук, лавровий лист – 3 штуки, чорний перець – 3 горошини, гострий перець – 1-2 стручки, кориця – паличка, зелень кінзи – 10 г, сіль – 25 г.
Вимиту головку капусти розрізаємо навпіл і ще раз навпіл. Моркву ріжемо кружальцями, буряки – майже слайсами (тонкими пластівцями), коріння розрізаємо вздовж на 4 частини. Дно банок заповнюємо вишневими листочками та нашаткованою капустою, перетинаючи іншими овочами. Заливаємо все холодним маринадом із 0,5 л кип’яченої води із сіллю, лавровим листом та поламаною паличкою кориці. Витримуємо три доби за кімнатної температури, а після початку бродіння переносимо капусту в холодне місце.
Капустяні котлети
На 1 кг капусти беремо 1 цибулину, 2 зубчики часнику, ½ склянки манної крупи, ½ склянки борошна, пучок кропу, панірувальні сухарі, сіль і спеції за смаком, олію для смаження.
Капусту нарізаємо великими шматками і відварюємо 10 хвилин у підсоленій воді. Відкидаємо капусту на друшляк, пропускаємо через м’ясорубку і добре відтискаємо. Додаємо до капусти пропущений через прес часник, натерту на тертці цибулю, дрібно нарізаний кріп, сіль та спеції за смаком. Додаємо борошно та манку, перемішуємо та формуємо котлети. Обвалюємо в панірувальних сухарях і обсмажуємо на олії з обох боків до рум’яної скоринки. Смачного!
Фото: www.pexels.com, www.pixabay.com