Домашній рецепт: пряний оцет

Приготуйте оселедця, холодець, пельмені, салат, маринад або випічку з духмяним оцтом власного виготовлення – він зберігає міцність, але не псує страву гострим оцтовим запахом.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У процесі обробки ферментами домашній оцет втрачає початкову різкість, насичується пряними ароматами і стає смачною заправкою для страв. А зробити його самостійно не складно – треба лише настояти на травах, спеціях, ягодах чи фруктах звичайний оцет. При холодному способі ароматизації сухі складники просто заливають столовим або винним магазинним оцтом 6% і витримують три тижні в темному місці. При гарячому способі, коли ферментація прискорюється, а смак і запах виходять більш стійкими, оцет 9% потрібно в емальованій каструлі довести до кипіння, відразу ж залити ним підготовлені спеції, щільно закрити пляшку і поставити в темне місце на два тижні.

Інгредієнти: столовий оцет 6%  1 л, духмяний перець 12 горошин, чорний перець 8 горошин, гвоздика 10 бутонів, лавровий лист 3 шт., подрібнений свіжий імбир 3 ст. ложки, сухий розмарин 1 ст. ложка, коріандр 1 ч. ложка, чебрець 5 гілочок.

Для різних видів ароматизованого оцту можна використовувати такі суміші: кріп, запашний перець та ягоди ялівцю; кріп та гострий перець; лимонна цедра та суха зелень базиліка; родзинки та цитрусова цедра (лимонна чи апельсинова). Найбільшою популярністю у домашніх кулінарів користуються кроповий, часниковий та цитрусовий варіанти.

Усі спеції завантажуємо в літрову пляшку з широким дном, заливаємо столовим оцтом і ставимо у прохолодне місце. Через три тижні настій проціджуємо та видаляємо спеції. Доливаємо обсяг до повної пляшки магазинним оцтом і щільно закриваємо. Зберігати пряний оцет холодної ароматизації потрібно в холодильнику.

Лайфхак

Оцет, ароматизований малиною, можна додавати у страви з птиці та печінки, а оцет із кінзою (коріандром) – у страви з креветками. Оцтова настоянка на базиліку, петрушці й естрагоні (тархуні) пасуватиме всім овочевим салатам, а оцет із м’ятою – грецькому салату. Щоб усунути зайву кислоту, слід додати до оцту чайну ложку меду чи цукру.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU