Препарати для зниження ваги та лікування діабету останніми роками завоювали популярність всього світу. Вони допомагають скинути зайві кілограми та контролювати рівень цукру в крові.
Але, виявляється, наш організм виробляє природні версії цих препаратів. Вони відомі як інкретинові гормони кишківника. Про це розповів Крістофер Дамман, провідний дослідник-гастроентеролог Вашингтонського університету (США). Він вивчає, як їжа та мікробіом кишківника впливають на здоров’я людини.
Не дивно, що поживні речовини з їжі допомагають регулювати ці гормони. Але найцікавішим є те, що трильйони бактерій нашого кишківника відіграють ключову роль в організації цього процесу, зазначив пан Дамман.
Як це працює
Група бактерій в нижній частині кишківника поглинає компоненти їжі, які ми неспроможні переварити. Такі, приміром, як клітковина і поліфеноли (елементи рослин, які видаляються з багатьох оброблених харчових продуктів). Бактерії перетворюють їх на молекули, які підштовхують гормони до контролю апетиту та обміну речовин.
До цих гормонів відносяться GLP-1 та PYY. Вони допомагають регулювати рівень цукру в крові через підшлункову залозу. Також ці гормони повідомляють мозку, що людина з’їла достатньо їжі. А шлунку та кишківнику вони дають команду – уповільнити рух їжі травним трактом, щоб забезпечити перетравлення. У цієї системи навіть є назва: товстокишкове гальмо.
До появи сучасних оброблених харчових продуктів шляхи регуляції метаболізму перебували під контролем різноманітного здорового кишкового мікробіому. Він використовував ці гормони для природного регулювання метаболізму та апетиту. Однак обробка харчових продуктів, спрямована на триваліше зберігання та покращення смаку, видаляє важливі біологічно активні речовини. Зокрема, клітковину та поліфеноли, які допомагають регулювати цю систему.
Видалення цих ключових харчових компонентів і, як наслідок, зменшення різноманітності кишкового мікробіому може бути істотним фактором, що сприяє ожирінню та розвитку діабету.
Чарівні препарати не такі вже й чарівні
Препарати для схуднення і лікування діабету активізують роботу товстої кишки після їди та мікробів за допомогою молекул, подібних до GLP-1. Дослідники продемонстрували їхню ефективність щодо зниження ваги та контролю цукру в крові, розповіло видання Science Alert.
Попри успіх і нібито перспективність цих препаратів, нинішня практика їх призначення викликає деяку недовіру до них.
Експерти не раз звертали увагу на побічні ефекти приймання таких препаратів. Зокрема це стосується реакції шлунково-кишкового тракту, такої як нудота, блювання, діарея та запор. Ці наслідки означають, що препарати уповільнюють роботу шлунково-кишкового тракту. Інші, серйозніші побічні ефекти – це панкреатит та навіть параліч шлунка.
Також ці нібито чарівні медикаменти провокують втрату здорової м’язової маси, особливо за відсутності фізичних вправ. А значне збільшення ваги після припинення приймання ліків порушує додаткові питання щодо ефективності їх використання.
Усі дороги ведуть до здорового способу життя
За твердженням Крістофера Даммана, здоровий спосіб життя залишається найважливішим способом боротьби з метаболічними захворюваннями. Він передбачає регулярні фізичні вправи, управління стресом, якісний сон, прогулянки на свіжому повітрі та збалансоване харчування.
А більшості людей, які не мають ожиріння або діабету, експерт радить покладатися передусім на вбудовану в кишківник систему контролю апетиту та обміну речовин.
Ще одним правильним кроком стане формування раціону з мінімально оброблених продуктів. Особливо тих, які багаті на клітковину і поліфеноли, такі як флавоноїди та каротиноїди. Це також допоможе боротися з ожирінням та метаболічними захворюваннями.
Фото: pexels.com