Гордонові Рамзі, Джеймі Оліверу та іншим зірковим кулінарам ліпше бути напоготові, оскільки в них з’явився конкурент – робот-кухар, який легко вчиться готувати, просто переглядаючи кулінарні відео.
Дослідники з Кембриджського університету запрограмували робота готувати їжу, як би це робив професійний кухар.
Використовуючи складний штучний інтелект, робот з легкістю копіює дії людини з відео, тому що здатний вловити та запам’ятати кожний побачений кадр. Головна його відмінність від попередників – робот вміє розпізнавати і обирати потрібні для приготування об’єкти. Тобто, він чудово розуміє різницю, наприклад, між овочем, рукою та ножем і ніколи їх не переплутає.
Технологи запевнюють, що з часом робот навчиться самотужки визначати, які інгредієнти краще поєднуються, і навіть вказувати на помилки справжнього шеф-кухаря – наприклад, якщо той обрав невірну кількість продукту.
Звісно, роботи-кухарі не є новинкою у своїй галузі. Раз за разом дослідники прагнуть відтворити ідеальний штучний інтелект. Адже приготування їжі є дуже складним завданням для робота.
Деякі комерційні компанії вже створювали прототипи роботів-кухарів, хоча жоден із них так і не з’явився у вільному продажу. І, якщо чесно, вони значно відстають у навичках від людей, тобто професійних кухарів.
Автор дослідження Гжегож Сохацькі (Grzegorz Sochacki), науковий співробітник Кембриджської лабораторії біо-інспірованої робототехніки, зазначив: «Ми хотіли побачити, чи зможемо навчити робота-кухаря набувати знань таким же поступовим способом, як це роблять люди – тобто шляхом визначення інгредієнтів і того, як вони поєднуються між собою, створюючи страву. Ми були здивовані, скільки нюансів зміг виявити робот».
Він також додав: «Нашого робота не цікавлять кулінарні відео, які заполонили соціальні мережі, тому що за ними занадто важко стежити. Але ми прагнемо навчити свого робота-кухаря швидше і краще визначати інгредієнти з відео, щоб той запам’ятовував рецепти, наприклад, з YouTube».
Є надія, що результати, опубліковані в журналі IEEE Access, дозволять легше та дешевше розробляти та виготовляти роботів-кухарів.
Спочатку дослідники створили «кулінарну книгу» з вісьмома простими рецептами салатів і відзняли на відео процес приготування. Робот-кухар, начинений нейронними мережами, що імітують роботу людського мозку, переглянув 16 таких відео. Визначивши складові та дії кухаря-людини, він зміг точно повторити 93 % процесу.
Також він з легкістю виявив невеличкі варіації в рецепті, наприклад, визначив подвійну порцію.
А ще робот зміг розпізнати абсолютно новий дев’ятий салат, додав його до своєї кулінарної книги і… приготував.
Дослідження було частково підтримано компанією Beko plc та Дослідницькою радою з інженерних та фізичних наук (EPSRC), що входить до складу інституту Досліджень та інновацій Великої Британії (UKRI).
Які професії ще опанують роботи?
Найбільший ризик залишитися «за бортом» мають ті, хто працює фізично: операторів машин чи працівників фаст-фуду, швидше за все, замінять роботами.
Консалтингова компанія McKinsey (Нью-Йорк, США), зосередилася на кількості робочих місць, які будуть втрачені через автоматизацію та на тому, які професії піддаються найбільшому ризику.
У звіті зазначено, що збір і обробка даних – це ті категорії, які краще і ліпше виконуватимуть машини.
Це може витіснити велику кількість робочої сили, наприклад, у сфері кредитування, а також помічників юристів, фахівців з бухгалтерського обліку та обробки транзакцій у бек-офісах.
Найбільш «людськими» професіями залишаються ті, чия діяльність відбувається у непередбачуваних умовах та середовищі.
Також у звіті зазначається, що «такі професії, як садівник, сантехнік, няня чи доглядальниця менше за інші підлягають автоматизації – принаймні, до 2030 року. Їх технічно важко автоматизувати та вони не потребують високої оплати, тому це робить автоматизацію невигідною.
Фото: pexels.com