Висока кухня від… робота

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Гордонові Рамзі, Джеймі Оліверу та іншим зірковим кулінарам ліпше бути напоготові, оскільки в них з’явився конкурент – робот-кухар, який легко вчиться готувати, просто переглядаючи кулінарні відео.

Дослідники з Кембриджського університету запрограмували робота готувати їжу, як би це робив професійний кухар.

Використовуючи складний штучний інтелект, робот з легкістю копіює дії людини з відео, тому що здатний вловити та запам’ятати кожний побачений кадр. Головна його відмінність від попередників – робот вміє розпізнавати і обирати потрібні для приготування об’єкти. Тобто, він чудово розуміє різницю, наприклад, між овочем, рукою та ножем і ніколи їх не переплутає.

Технологи запевнюють, що з часом робот навчиться самотужки визначати, які інгредієнти краще поєднуються, і навіть вказувати на помилки справжнього шеф-кухаря – наприклад, якщо той обрав невірну кількість продукту.

Звісно, роботи-кухарі не є новинкою у своїй галузі. Раз за разом дослідники прагнуть відтворити ідеальний штучний інтелект. Адже приготування їжі є дуже складним завданням для робота.

Деякі комерційні компанії вже створювали прототипи роботів-кухарів, хоча жоден із них так і не з’явився у вільному продажу. І, якщо чесно, вони значно відстають у навичках від людей, тобто професійних кухарів.

robot na kuhne - Наука&Техніка - 50Plus

Автор дослідження Гжегож Сохацькі (Grzegorz Sochacki), науковий співробітник Кембриджської лабораторії біо-інспірованої робототехніки, зазначив: «Ми хотіли побачити, чи зможемо навчити робота-кухаря набувати знань таким же поступовим способом, як це роблять люди – тобто шляхом визначення інгредієнтів і того, як вони поєднуються між собою, створюючи страву. Ми були здивовані, скільки нюансів зміг виявити робот».

Він також додав: «Нашого робота не цікавлять кулінарні відео, які заполонили соціальні мережі, тому що за ними занадто важко стежити. Але ми прагнемо навчити свого робота-кухаря швидше і краще визначати інгредієнти з відео, щоб той запам’ятовував рецепти, наприклад, з YouTube».

Є надія, що результати, опубліковані в журналі IEEE Access, дозволять легше та дешевше розробляти та виготовляти роботів-кухарів.

Спочатку дослідники створили «кулінарну книгу» з вісьмома простими рецептами салатів і відзняли на відео процес приготування. Робот-кухар, начинений нейронними мережами, що імітують роботу людського мозку, переглянув 16 таких відео. Визначивши складові та дії кухаря-людини, він зміг точно повторити 93 % процесу.

Також він з легкістю виявив невеличкі варіації в рецепті, наприклад, визначив подвійну порцію.

А ще робот зміг розпізнати абсолютно новий дев’ятий салат, додав його до своєї кулінарної книги і… приготував.

Дослідження було частково підтримано компанією Beko plc та Дослідницькою радою з інженерних та фізичних наук (EPSRC), що входить до складу інституту Досліджень та інновацій Великої Британії (UKRI).

ruky robota i lyudyny z bokalamy - Наука&Техніка - 50Plus

Які професії ще опанують роботи? 

Найбільший ризик залишитися «за бортом» мають ті, хто працює фізично: операторів машин чи працівників фаст-фуду, швидше за все, замінять роботами.

Консалтингова компанія McKinsey (Нью-Йорк, США), зосередилася на кількості робочих місць, які будуть втрачені через автоматизацію та на тому, які професії піддаються найбільшому ризику.

У звіті зазначено, що збір і обробка даних – це ті категорії, які краще і ліпше виконуватимуть машини.

Це може витіснити велику кількість робочої сили, наприклад, у сфері кредитування, а також помічників юристів, фахівців з бухгалтерського обліку та обробки транзакцій у бек-офісах.

Найбільш «людськими» професіями залишаються ті, чия діяльність відбувається у непередбачуваних умовах та середовищі.

Також у звіті зазначається, що «такі професії, як садівник, сантехнік, няня чи доглядальниця менше за інші підлягають автоматизації – принаймні, до 2030 року. Їх технічно важко автоматизувати та вони не потребують високої оплати, тому це робить автоматизацію невигідною.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU