Не лише люди небайдужі до алкоголю. Екологи з Ексетерського університету (Велика Британія) зосередилися на харчових звичках тварин, які живуть в дикій природі, та виявили, що багато хто з них не відчуває огиди до етанолу.
Навіть навпаки. Проаналізувавши результати рандомізованих експериментів з вивчення харчових переваг тварин, команда виявила, що вони з більшою ймовірністю вибирали варіант їжі, що містить вищі рівні етанолу.
До цього часу було задокументовано доволі скромну кількість випадків вживання дикими тваринами ферментованих фруктів та нектару. Однак, на думку університетської команди, це пояснюється просто відсутністю досліджень, розповіло видання Daily Mail.
Про що розповіли вчені?
Раніше науковці зрідка повідомляли про дивну поведінку тварин після вживання їжі, що містить етанол. Зокрема, про нещасні випадки з представниками деяких видів, що з’їли ягоди, які забродили. Однак ці повідомлення часто ігнорувалися як неприродні, випадкові чи необґрунтовані.
Але тепер британська команда стверджує, що етанол – основний інгредієнт алкоголю – зустрічається майже в кожній екосистемі. А тварини та птахи із задоволенням харчуються фруктами та нектаром, що містять етанол.
Зазвичай ферментовані плоди містять до двох відсотків алкоголю. Однак дослідники виявили, що деякі з них (наприклад, перезрілі плоди одного з видів пальм, що росте в Панамі) містять понад 10 відсотків.
Під час дослідження екологи підтвердили, що примати входять до численних груп тварин, які навмисно вживають етанол, щоб отримати кайф, як люди.
Було задокументовано, що шимпанзе використовували листя для збирання соку з помітною концентрацією етанолу та залюбки його споживали.
Довгопалі лемури теж проявили себе як прихильники їжі з доволі високою концентрацією етанолу – від двох до п’яти відсотків. Науковці припустили, що як і в людей, етанол активує у тварин вироблення ендорфінів та дофаміну, а отже, сприяє покращенню настрою та розслабленню. Також учені вважають, що представники фауни вживають алкоголь заради отримання калорій та захисту від паразитів.
Перша авторка роботи Анна Боуленд зауважила: «Етанол може активувати ендорфінну та дофамінову системи, що призводить до відчуття розслаблення, яке має переваги для товариського спілкування».
Старша авторка дослідження Кімберлі Хокінгс наголосила: «Ми відходимо від антропоцентричного погляду на етанол, мовляв, його вживають лише люди. У природі він зустрічається значно частіше, ніж ми думали раніше, й більшість тварин, які їдять солодкі фрукти, піддаються впливу певного рівня етанолу».
Команда також зазначила, що протягом багатьох мільйонів років тварини адаптувалися до ефективного метаболізму етанолу. Результати дослідження опублікував журнал Trends in Ecology & Evolution.
Фото: pixabay.com