Тоді як мільярд землян вимушено голодує, третину продовольства людство свідомо втрачає під час виробництва, транспортування, реалізації та споживання. Як наслідок, невиправданою виявляється десята частина парникового навантаження на атмосферу і марною стає витрата ресурсів: енергії, води та праці. Наші підказки допоможуть уникнути псування харчів і припинити викидати їжу даремно.
Правила добросусідства
Уваги передусім потребують овочі та фрукти: треба зважати на обмеження щодо їх спільного зберігання. Наприклад, томати припустимо поєднувати з огірками лише у салаті: для зберігання це не найкраще сусідство. Поганою компанією для помідора у коморі також є капуста, буряк, морква і селера.
Не слід розташовувати поруч картоплю та цибулю: в одному льоху чи скрині ці овочі довго не протягнуть. Причиною псування картоплі стане етилен – цей газ виділяє цибуля. Запобігти втрачанню бульби дозволить ізолювання джерела етилену в зачиненому боксі або окремій тарі. Відокремити від цибулі треба й інші чутливі до етилену овочі, фрукти та ягоди: від зелені, гороху, баклажанів та всіх видів капусти до кавуна й незрілого банану. А вже стиглі банани й самі виділяють етилен – як і груші, ківі, яблука, нектарини, сливи, абрикоси та персики. У цьому переліку також манго, хурма, виноград, авокадо, перець і томат.
Маринад – це консервант
Щоб подовжити життя овочам, зберігайте їх у маринаді: маринування забезпечить їстівний стан овочів впродовж десяти тижнів. Маринуючи томати, огірки, моркву чи спаржу, можна обійтися без стерилізування посуду. Достатньо вимити та висушити банки і вимити та порізати овочі. На півлітрову банку до води треба додати по чайній ложці цукру та солі, 120 мл оцту, щіпку гірчичного насіння, кілька зубців часнику та зелень. При тривалому консервуванні у банці овочі слід залити теплим маринадом і закрутити кришкою. Після охолодження закриту банку треба на два дні поставити до холодильника, а надалі можна безпечно зберігати за кімнатної температури.
Сила холоду
Швидкопсувні продукти потребують урахування перепаду температур на полицях холодильника. Можливості камер визначаються типом охолоджуючого устаткування. Рівномірного розподілу холоду дозволяють досягти лише сучасні високотехнологічні моделі. Бюджетне холодильне обладнання забезпечує різну температуру на полицях. У традиційному двокамерному холодильнику з морозною задньою стінкою місцем збирання більш теплого повітря є верх, тому вгорі слід завантажувати готові продукти, а низ годиться для охолодження сирих риби та м’яса. Однокамерна модель влаштована навпаки: холоду в ній більше під морозильником, тобто вгорі. Для молочних продуктів призначається середня полиця. А найменше холоду – з внутрішнього боку дверцят, тому на цих полицях варто зберігати соки, соуси та яйця.
Знадобиться не всім
Натомість, окремим продуктам взагалі нема чого робити у холодильнику: вони або там псуються, або не потребують для збереження низької температури. Наприклад, хліб у вологому середовищі пліснявіє, а банан чорніє. Серед продуктів, що зберігаються без холодильника – хлібобулочні та мучні вироби, олія, фруктова екзотика та місцева городина з борщового набору: капуста, картопля, буряк, морква, цибуля та часник. Не місце у холодильнику консервам, шоколаду, цукеркам, меду та варенню: перекладіть зайве на полицю кухонної шафи і звільніть місце у холодильній камері для продуктів, котрі дійсно цього потребують.
Секрети заморозки
Найлегшим порятунком для ягід, фруктів, овочів та грибів є заморожування. Для тривалого зберігання дарів лісу, саду та городу плоди треба порізати, покласти до пакетів чи контейнерів і сховати до морозильної камери. Згодом збережені продукти стануть у нагоді при приготуванні страв, десертів та напоїв. При заморожуванні зелені гілочки з листям треба подрібнити, а до контейнера додати олію (декілька крапель). Можна заморожувати також смузі: розлийте у формочки для льоду змішані у блендері фрукти з вівсянкою, горіхами, медом, соком чи кефіром. До морозильника можна відправити нарізаний зайвий хліб. На відміну від яєчного білка, який без втрат зберігається на морозі, ціле яйце у морозильнику трісне, а йогурт розшарується.
Сенс ревізії – планування
Варто регулярно оглядати залишки харчів удома, аби враховувати їх при плануванні раціону. Заощадливі господарки складають меню та планують покупки заздалегідь, керуючись вмістом холодильника та шаф. Навіщо витрачати кошти на зайві запаси провіанту, коли харчів удома вистачить на тиждень? Санітарні норми дозволяють вживати продукти при правильному зберіганні не більше трьох діб після завершення терміну придатності. Втім, винятками є м’ясо та риба. Придатність до вживання сирих яєць визначається за тим, як вони зануряться у воду: свіжі не спливають. Цвіль є небезпечною на м’яких сирах (запліснявілий продукт доведеться викинути), а на твердому сирі її дозволяється обрізати: решту продукту можна використовувати.
Придатні залишки
Щоб продукти не зіпсувалися, їх треба вчасно заморозити, зварити або обсмажити. Залишки готових страв можна заморозити у пластикових контейнерах: це буде майбутній обід, який варто лише розігріти. Для зручного зберігання їжі кухарі використовують тонкі зіп-пакети: в них наїдки швидко заморожуються і розморожуються при потребі. Залишки соусів можна заморожувати в формах для льоду. Треба лише позначити на ємностях дату заморожування. Залишки страв та молочні продукти можна зберігати до трьох місяців. Якщо маєте сумніви щодо свіжості молока, використайте його для приготування млинців.
Фото: pexels.com