Яке вино найменше шкодить здоров’ю: експертна думка

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Шанувальники білого сухого вина можуть радіти. Їхні алкогольні вподобання дієтологи розцінюють як найменш небезпечні (якщо про алкоголь взагалі можна говорити як про щось безпечне).

Ба більше: фахівці навіть назвали біле сухе вино «найкориснішим» для здоров’я та фігури. Річ у тім, що в ньому міститься найменше цукру та алкоголю.

Деббі Петітпейн, дипломована дієтологиня й представниця Академії харчування та дієтології (США), пояснила, що в сухих білих винах, таких як німецький рислінг, найменше залишкових цукрів. Тобто натуральних цукрів, що залишаються в рідині після бродіння винограду.

У сухому білому вині їх дуже мало, адже його залишають шумувати доти, доки майже весь цукор не перетвориться на спирт. Через це воно має кислуватий терпкий смак. Експертка розповіла, що один бокал білого сухого містить близько 120 калорій (це найнижча калорійність серед усіх алкогольних напоїв) та лише один грам цукру. Як відомо, в сухих білих винах зазвичай від 9 до 11 відсотків алкоголю.

bile vyno u sklyanczi - Здоров'я - 50Plus

Місце виробництва має значення

Білим винам зі спекотніших регіонів притаманні більший вміст цукру та вищий градус. Не випадково, що найліпшими серед сухих білих вин вважають ті, які походять з регіонів з прохолоднішим кліматом, розповіло видання Daily Mail.

З-поміж цих прохолодних регіонів – Чилі, Нова Зеландія, Південна Африка, Австрія, Македонія, Угорщина, Німеччина, а також північ Франції, Італії та Греції.

Дієтологи рекомендують любителям вина метод, що робить його ще кориснішим для організму: слід розбавити напій газованою водою. За словами пані Петітпейн, візуально порція буде більшою, однак в ній міститиметься ще менше алкоголю та калорій.

Прихильники червоного вина з цією теорією не згодні

Ті, хто віддає перевагу червоному вину, зазвичай не вірять в переваги сухого білого. Вони мають власні аргументи на користь улюбленого напою, які підтримують деякі дослідники.

Існує думка, що червоне вино в помірних кількостях підтримує здоров’я серця. Головний чарівний інгредієнт цього вина – антиоксидант ресвератрол. Його містить шкірка винограду, яка також використовується у виробництві напою (на відміну від білого, в якому шкірки залишаються поза процесом).

Отже, ресвератрол запобігає пошкодженню кровоносних судин, знижує рівень поганого холестерину та бореться з утворенням тромбів.

Зареєстрована дієтологиня Керрі-Енн Дженнінгс наполягає на тому, що червоне вино все ж трохи корисніше за біле, оскільки в ньому більше вітамінів і мінералів. Але експертка згодна з тим, що перевага білого вина полягає в меншій калорійності.

chervone vyno v kelyhah - Здоров'я - 50Plus

Своєю чергою провідний американський дієтолог Алекс Олдеборг зауважив: «Щоб отримати такий корисний ефект для здоров’я, вам доведеться пити багато червоного вина, тому одного рекомендованого бокалу на день буде недостатньо».

Дієтичні рекомендації в багатьох країнах передбачають таку прийнятну дозу вина: для жінок – не більше одного бокалу, для чоловіків – два бокали на день.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU