Фастфуд на наші голови: любов до шкідливої їжі спричинила чума

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Любите шкідливу їжу? У всьому винна Чорна смерть – саме так колись назвали чуму, яка в середньовіччі винищила мільйони людей.

Друга пандемія чуми, що в середині XIV століття забрала життя 60 відсотків європейців, істотно змінила хід історії. Але дослідники з Пенсільванського державного університету (США) та Університету Аделаїди (Австралія) припустили, що наслідки Чорної смерті даються взнаки й тепер. Зокрема, відбиваються на здоров’ї наших сучасників, які захоплюються нездоровою їжею.

Команда вважає, що любов до шкідливих продуктів у XXI столітті може бути пов’язана зі змінами у харчуванні та гігієні, що сталися в ті далекі часи.

Аналіз кальцинованих зубних бляшок скелетів, які збереглися із середньовіччя, показав, що домінівні бактерії, виявлені нині в наших ротових порожнинах, пов’язані з раціоном із низьким вмістом клітковини та високим вмістом вуглеводів, а також зі споживанням молочних продуктів.

Як зазначили дослідники, ці показники корелюють із сучасним поняттям нездорового харчування. І саме Чорна смерть, можливо, спровокувала домінування цих бактерій, розповіло видання Daily Mail.

Отже, зміни в раціоні та гігієні під час чуми вплинули на наш мікробіом ротової порожнини рота. Відомо, що ця суміш бактерій в організмі відповідає за імунітет, здоров’я серця та мозку, а також може бути пов’язана з деякими захворюваннями.

skelet - Їжа, Здоров'я - 50plus

Про що дізналися науковці

Як зауважила професорка Лаура Вейрич, «сучасні мікробіоми пов’язані з широким спектром хронічних недуг, зокрема, ожирінням, серцево-судинними захворюваннями та поганим психічним здоров’ям».

Команда професорки зібрала матеріал із зубів 235 осіб, які були поховані на 27 археологічних об’єктах в Англії та Шотландії з 2200 р. до н. до 1835 р. н.е. Після обробки зразків вчені ідентифікували 954 види мікробів, які розділилися на дві окремі спільноти бактерій.

В одній домінував рід Streptococcus, поширений у роті сучасних людей, а в другій – рід Methanobrevibacter, що нині вважається вимерлим. Аналіз показав, що майже 11 відсотків виявлених варіацій мікробіомів можна пояснити змінами в ході історії, зокрема й пандемією Чорної смерті.

«Ми знаємо, що люди, які пережили другу пандемію чуми, мали вищі статки та могли собі дозволити калорійнішу їжу», – сказала професорка Вейріч. Цілком можливо, що пандемія спричинила зміни в раціоні, які своєю чергою вплинули на склад мікробіому ротової порожнини, додала вона.

Це перший випадок, коли науковці довели, що на мікробіом нашого організму могли вплинути такі події, як середньовічні пандемії.

Результати дослідження опублікував журнал Nature Microbiology.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

Квадратний рекламний банер 50 plus.

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

© Copyright 2024 50Plus

RU