Кабачок містить кілька видів каротиноїдів – бета-каротин, зеаксантин і лютеїн. Цей овоч є корисним для очей, серця та шкіри, а ще він спроможний захистити чоловіків від раку простати. Взимку особливо важливим виявиться високий вміст у кабачку вітаміну C (19 мг на 100 г ваги плоду), завдяки якому овоч здатний запобігати авітамінозу та зміцнювати імунітет. Цінність яблук так само полягає в антиоксидантах: ці фрукти містять розчинну клітковину, поліфеноли та флавоноїди. Яблуко знижує рівень шкідливого холестерину, перешкоджає закупорці судин і запобігає хворобам серця. У складі яблук є вітаміни A, С, В1, В2, РР, Е, а також великий набір важливих мінералів: калій, залізо, цинк, магній, йод, кальцій, селен і фосфор. Цей стимулятор життєвих сил допоможе взимку зберегти бадьорість, протистояти стресам та втомі.
Інгредієнти: кабачки – 4 кг, яблука кислих сортів («Антонівка» або «Семеренко») – 6 шт., рослинна олія – 300 г, томатна паста – 300 г, цукор – 1 склянка, подрібнений часник – ½ склянки, сіль – ½ склянки, лавровий лист – 10 шт., перець духмяний – 5 горошин, гвоздика пряна – 5 шт.
Кабачки та яблука натираємо на крупній тертці або нарізаємо соломкою. У півлітра окропу розводимо томатну пасту, додаємо цукор, сіль, спеції й олію. Перемішуємо і тушкуємо протягом 30 хвилин разом із кабачками й яблуками. Часник додаємо за 10 хвилин до готовності. Киплячий салат відразу розкладаємо в стерильні банки і закочуємо кришками.
Лайфхак
Маленьким банкам при стерилізації потрібно простояти над парою 7 хвилин, банкам об’ємом 1-2 л – 10-15 хвилин, великим банкам від 3 л – 20-25 хвилин. Закінчувати процес стерилізації можна з появою великих крапель води на внутрішніх стінках оброблюваного посуду. Зручність господиням підвищить спеціальний пристрій, куди вставляються банки. Виглядає стерилізатор як кришка з одним або кількома отворами.