Зірка сезону: цікаві факти про хурму

Секрети правильного вибору та кулінарного використання актуальної ягоди.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Латинська назва цього лікувального плоду – божественний харч або наїдок богів. А ще – слива богів, серцеве яблуко, китайський персик та зимова вишня: все це про скарбницю здоров’я хурму.

У чому користь?

З’являючись у продажу в останній місяць осені, яскраво-помаранчеві плоди насичують нас енергією за похмурої погоди, а самі заряджаються смаком після перших заморозків. Хурма цінується як природній антидепресант, джерело йоду та магнію, що заспокоюють і налаштовують на позитив, допомагаючи подолати осінній смуток та нудьгу «найкоротшого світлового дня». Покращують настрій також фруктоза та глюкоза, на які теж є багатою хурма.

Крім того, у «зимовій вишні» містяться марганець, калій, вітаміни В, С, А та флаваноїди – потужні антиоксиданти, що зупиняють запальні процеси, протистоять хворобам серця і діабету.

хурму

Фото: pexels.com

За вмістом заліза, натрію та кальцію хурма випереджає яблука. Її численні харчові волокна – справжні чемпіони з виводу токсинів. Кількості клітковини в одному фрукті на добу вистачить для підтримання здоров’я шлунку та травної системи.

А за кількістю бета-каротину хурма перевершує гарбуз, томат та перець. Завдяки цьому елементу, «китайський персик» позбавляє курців від нікотинової залежності, підтримує здоровий стан зору та шкіри.

Добре вгамовуючи голод, хурма водночас не обтяжує організм зайвими калоріями: енергетична цінність цього низькокалорійного сезонного фрукта – лише 67 кілокалорій на 100 грамів. Це чудовий подарунок для спортсменів і тих, хто слідкує за дотриманням ваги.

Ознаки смаку

Серед 2000 сортів хурми у нас найбільшої популярності набули корольок та шарон. Перший вирізняється помаранчево-бурим кольором плодів та не терпкою, солодкою м’якоттю із шоколадним присмаком. Насиченість розрізаного плоду королька насінням є показником зрілого смаку. А солодкий м’якуш 100-грамових плодів шарону кісточок не має. Як всередині, так і зовні ця хурма забарвлена однаково – у суцільний помаранчевий колір.

Коричневі смуги на шкірці плода означають стиглість. Зріла хурма має суху плодоніжку або буру пляму у місці кріплення плода до гілки.

hurma 3 scaled - Їжа - 50Plus

Фото: pexels.com

Стигла хурма має тверду, гладку і прозору шкірку, крізь яку просвічується желеподібний м’якуш із волокнами. М’які на дотик плоди є більш зрілими та смачними, бо при дозріванні хурма втрачає дубильну речовину – танін.

Єдиною «несмачною» властивістю хурми є її в’яжучий ефект. Терпкість слабне після настання морозів. Такого ж результату можна отримати і «штучним» шляхом, поклавши плоди на добу до морозилки і давши їм час потім відтанути у холодильнику. Інший спосіб позбутися терпкості хурми – покласти її на кілька днів до одного пакету з яблуками. Після такого дозрівання терпкості позбавляться навіть майже не їстівні східні сорти з занадто твердою м’якоттю.

Цей чудовий сезонний фрукт можна вживати сирим або сушеним (тоді він нагадує цукерку). Хурма годиться для випічки, десертів, салатів та пікантних страв.

Авторські рецепти

Цікаві варіанти поєднання у кулінарному використанні підказує провідний український шеф-кухар Євген Клопотенко.

Хурма з гарбузом та йогуртом

Очистити та нарізати дрібними кубиками 200 грамів максимально солодкої гарбузової м’якоті. Вичавити до каструлі неповну склянку соку апельсину, додати гарбуз та мелену корицю. Довести до кипіння і трохи потримати для розм’якшення на тихому вогні, а тим часом очистити шкірку з однієї хурми і теж порізати кубиками. Щоб гарбуз не розвалювався в салаті, зсередини м’якоть нехай залишиться помірно твердою — для форми. Тож вистачить 15-хвилинної теплової обробки.

хурма

Фото: pexels.com

Поки остигатимуть витягнуті з каструлі шматочки гарбуза, слід приготувати заправку для салату: до 100 грамів йогурту додати чайну ложку меду.

Змішати в салатнику хурму з гарбузом, посипати панірувальною сумішшю з духмяними травами, полити заправкою і прикрасити листочками м’яти.

Гостра закуска з хурмою та томатами

Хурма досконало поєднується з помідорами. На одну хурму треба порізати тонкими кружальцями один свіжий томат, розкласти нарізку на салатній тарілці, зверху викласти кілька порізаних в’ялених томатів, посипати волоськими горіхами (столовою ложкою порубаних ядер), збризнути соком половини лимона та полити парою столових ложок оливкової олії. Для гострого смаку можна приправити пекучим перцем: вистачить щіпки чилі.

хурма з томатами

Фото: Klopotenko.com

Хурма у шоколдному пломбірі

Десерт готуємо з одного плоду шарон, 200 грамів морозива та 100 грамів шоколаду. Хурму слід подрібнити, а шоколад розтопити на водяній бані.

хурма з морозивом

Фото: Klopotenko.com

Викласти до десертної піали пломбір разом із подрібненою хурмою, полити розтопленим шоколадом і посипати 30 грамами горіхів. Для збагачення смаку композиції спробуйте додати до інгредієнтів трохи тертого пармезану й кілька крапель оливкової олії.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU