Відходи кави та чаю роблять випічку корисною: перевірено вченими

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Можливо, після того, як ви вранці заварили чай або налили каву в горнятко, вам не одразу захочеться викидати листя та гущавину. Тож не викидайте. Нове дослідження показало, що із цих решток можна витягти неабияку користь.

Команда науковців з Університету короля Фейсала в Саудівській Аравії довела: якщо додати кавову гущу або чайне листя до випічки, це може підвищити її харчову цінність та подовжити термін її зберігання. А отже, забезпечити додаткову користь для здоров’я, вважають дослідники.

Наявність біоактивних сполук у цих кавово-чайних відходах також сприяє потенційній антиоксидантній активності продукту та затримує розмноження мікробів під час його зберігання.

Що було відомо вченим на момент дослідження

Чай і кава є найпопулярнішими напоями в усьому світі. Вони забезпечують незліченну кількість людей щоденною дозою протизапальних засобів, антиоксидантів, клітковини та навіть деяких біологічно активних сполук, корисних для когнітивної та серцево-судинної системи.

На жаль, спосіб, яким більшість із нас готує ці напої, доволі марнотратний. Після екстракції близько 90 відсотків початкового чайного та кавового матеріалу потрапляє у смітник.

Останніми роками вчені розмірковували над можливими способами ефективнішого використання цих відходів, пише Science Alert.

Одне з нещодавніх досліджень показало, що додавання до цементу обвугленої кавової гущі робить його міцнішим на 30 відсотків.

melena kava - Їжа - 50Plus

Але не лише будівельна галузь може зацікавитися корисністю таких вичавків. Науковці також запропонували використовувати відходи чаю та кави для збагачення харчових продуктів.

Наприклад, 2020 року група дослідників вивчала ефект від додавання відпрацьованої кавової гущі до безглютенового печива. Внаслідок чого вчені переконалися: харчова цінність печива підвищилася.

Автори ще одного дослідження додавали до тіста кексів використаний зелений чай. Експерти дізналися, що флавоноїди зберігаються в чайних листочках навіть після випікання в духовці. (Нагадаємо, що флавоноїди є важливими рослинними сполуками з потенційними протираковими, антиоксидантними, протизапальними та противірусними властивостями).

Що нового дізналися науковці

Нове дослідження вчених із Саудівської Аравії врахувало досвід попередників. Під час експериментів команда з’ясовувала, чи зберігає чай або кава антиоксиданти після кип’ятіння та подрібнення, і чи можна використати цей матеріал для покращення поживної цінності випічки та збільшення терміну її зберігання.

Дослідники закип’ятили дистильовану воду та замочили в ній на 10 хвилин чорний чай та каву. Аналіз висушеної гущини, що утворилася після цього, показав: вона все ще зберігала значний відсоток фенольних сполук, зокрема, флавоноїдів.

У чайних відходах містилося близько 73 відсотків потужного антиоксиданту з фенольної групи, який лікарі рекомендують людям з високим рівнем холестерину, ожирінням або серцевими захворюваннями.

chaj u chashczi - Їжа - 50Plus

Кавова гуща зберегла майже 64 відсотки кофеоїлхінової кислоти – антиоксиданту, що також відомий своєю користю для здоров’я.

Антиоксиданти залишалися в кінцевому продукті навіть після обробки чайних та кавових решток у духовці.

За словами дослідників, після двох тижнів зберігання у збагачених кавою та чаєм коржах не спостерігалося активного розмноження мікробів. Справа в інгібувальній дії деяких антиоксидантів на процес зростання бактерій.

Отже, результати нового дослідження довели, що використані кава та чай можуть бути ефективним природним способом наповнення випічки додатковими поживними речовинами та подовження терміну її зберігання. Висновки з дослідження опублікував журнал ACS Omega.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU