Посуха в Амазонії оголила висічені на скелях обличчя

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Десятки зображень людських облич розкидані на скелястому березі Амазонки, поблизу міста Манаус. Їх можна побачити завдяки тому, що через сильну посуху рівень води в річці сягнув рекордної позначки за 121 рік. Лише впродовж останнього тижня вода опустилася на 13 метрів.

Раритетне мистецтво, що приховують води

Місцина, де стародавні митці залишили свої витвори, зветься Понта-дас-Лажеш. Вона розташована на північному березі Амазонки – там, де зливаються річки Ріу-Негро та Солімоенс.

Востаннє таємничі різьблення відкривалися місцевим мешканцям та археологам у 2010 році, коли в регіоні спостерігалося аналогічне падіння рівня води. Відтоді експерти так і не дійшли єдиної відповіді на запитання, хто і з якою метою створив ці зображення.

Стародавні автори надали обличчям різноманітних форм та емоцій. Серед висічених зображень є чимало таких, які трохи виступають над кам’яною поверхнею. Сучасні мистецтвознавці назвали б їх барельєфами.

Мешканка Манауса Лівія Рібейро, яка прожила в місті 27 років, розповіла археологам, що раніше багато чула про ці зображення від людей. Однак вона не була впевнена в їхньому існуванні, аж поки не побачила зразки раритетного мистецтва на власні очі.

Скелястий берег Амазонки поблизу міста Манаус

Скелястий берег Амазонки поблизу міста Манаус

Археолог Хайме де Сантана Олівейра з Бразильського інституту історичної спадщини повідомив, що нинішня посуха оголила ще більше антропоморфних зображень, ніж попередня. І хоча дослідник поки що не може точно сказати, до якої доколумбової культури належать ці твори, їхній вік може становити близько двох тисяч років.

Поряд із різьбленими обличчями археологи знайшли камінь із борозенками. Їх могли залишити стародавні місцеві мисливці або воїни, що точили свої стріли, розповіло видання IFLscience.

Наскельні зображення – провісники незворотних кліматичних змін

Цьогорічна посуха у бразильській Амазонії вже призвела до катастрофічних наслідків. Наприкінці вересня через надзвичайно високу температуру води тут загинуло понад 120 прісноводних дельфінів. Ситуація погіршилася й внаслідок Ель-Ніньйо: через це погодне явище рівень опадів у тропічних лісах впав значно нижче за середній історичний показник.

Експерти прогнозують, що глобальне потепління призведе до частіших посух в Амазонії – так само як і в більшій частині світу. Таким чином, виявлені наскельні реліквії можуть бути свого роду провісниками майбутніх незворотних змін, що пов’язані зі зміною клімату.

«Ми приходимо, дивимося на зображення і думаємо, що вони прекрасні», – сказала Лівія Рібейро. Але водночас її турбує, чи існуватиме ця річка через 50 або 100 років.

Фото: iflscience.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU