Бути білінгвом: двомовність гальмує старіння мозку 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці з Барселонського університету дослідили зв’язок двомовності із процесом старіння та дійшли несподіваних висновків.

Як з’ясували вчені, мозок двомовних осіб краще захищений від слабоумства, зокрема, хвороби Альцгеймера. Виявляється, завдяки білінгвізму мозок довше залишається активним та молодим.

У світі існує близько 6000 мов. Тому легко припустити, що двомовність зустрічається набагато частіше, ніж можна собі уявити.

Двомовність або білінгвізм (від англ. bilingualism)досконале володіння двома мовами, як рідними. Близько 70 відсотків мешканців нашої планети є білінгвами.

Існує доволі широкий спектр здібностей білінгвів, на які слід зважати, беручись, приміром, за дослідження. Можна бути двомовним із базовим словниковим запасом у 6000 слів або ж знати 60 000 слів та фразеологізмів двома мовами, не припускаючись помилок.

mozok - Здоров'я - 50Plus

Складний зв’язок між старінням та білінгвізмом

Дослідники розрізняють дві форми двомовності: ранню, коли опанування обох мов припадає на перші роки дитинства, та послідовну, коли друга мова додається в пізнішому віці. Науковцям відомі три періоди послідовної двомовності: 12-15, 16-30, 31-60 років.

Барселонська команда залучила до свого дослідження стосовно зв’язку двомовності та старіння 746 учасників, які належали до трьох згадуваних вікових груп. Результати спостереження засвідчили, що двомовність позитивним чином впливала на підтримку когнітивних функцій добровольців. Більшою мірою це стосувалося навчання, пам’яті, виконавчих функцій та мовної компетентності, розповіло видання The Conversation.

Дослідники побачили, що на структурному рівні у двомовних людей обсяг сірої речовини більший, ніж в одномовних. Найяскравіше це демонстрували білінгви молодшого та середнього віку.

zhinka - Здоров'я - 50Plus

Короткі висновки

Дослідження показало, що двомовні особи вирізняються кращими розумовими здібностями. До речі, як свідчить статистика, для них більшою мірою доступні різноманітні кар’єрні можливості.

Незалежно від того, в якій ситуації людина набуває двомовності, є явні докази того, що вона спричиняє корисні та довготривалі структурні зміни в мозку. Ба більше: завдяки двомовності мозок довше залишається активним та молодим.

Тож білінгвізм не лише відкриває широкі комунікативні та культурні небокраї, а й поліпшує когнітивні здібності. Він захищає мозок від слабоумства, не даючи йому старіти.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU