Кинути курити ніколи не пізно: як це вплине на тривалість життя

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Згідно з новим масштабним дослідженням канадських та норвезьких науковців, людина подовжує тривалість свого життя незалежно від того, в якому віці вона вирішує розпрощатися із цигаркою.

«Відмова від куріння дуже ефективна для зниження ризику смерті, і люди можуть пожинати ці плоди дуже швидко», – заявив доктор медицини Прабхат Джа з Центру глобальних досліджень у галузі охорони здоров’я Unity Health у Торонто.

Якщо людина втримається від цієї звички, що спричиняє сильну залежність, бодай десять років, вона зможе прожити так само довго, як ті, хто ніколи не курив. Такого висновку дійшли автори дослідження.

Вони також пояснили, що коли людина будь-якого віку кидає курити менш ніж на три роки, вона потенційно зберігає 5 років свого життя. А якщо – на десять років, то вона потенційно запобігає втраті десяти років.

Що молодшим курець вирішує покінчити зі шкідливою звичкою, то на більшу кількість років життя він може розраховувати.

sygareta v ruczi - Спосіб життя - 50Plus

Як проходило дослідження

Обсерваційне дослідження тривало протягом 15 років. Науковці відстежували стан здоров’я майже 1,5 мільйона дорослих, які мешкають у країнах з високим рівнем доходу: Норвегії, Великій Британії, США та Канаді. Команду цікавив вплив куріння на тривалість життя, розповіло видання Science Alert.

Спостереження показали, що курці віком від 40 до 80 років, які брали участь у дослідженні, втратили в середньому від 12 до 13 років свого життя порівняно з тими, хто ніколи не курив. Однак люди, яким вдалося кинути курити на десять років, схоже, майже повністю зменшили ризик смертності від усіх причин. Також у них значно знизився ризик смертності від загроз, безпосередньо пов’язаних з курінням, як-от інсульт та інфаркт.

«Багато людей думають, що їм уже занадто пізно кидати курити, особливо в середньому віці, – зазначив доктор Прабхат Джа. Однак, за його свідченням, отримані результати суперечать цим міркуванням. «Ніколи не пізно, ефект буде швидким, і ви можете знизити ризик розвитку захворювань, а це означає довше та якісніше життя», – додав він.

stop kurinnya - Спосіб життя - 50Plus

Про що ще повідомили дослідники

Висновки команди узгоджуються з результатами попередніх обсерваційних досліджень, які пов’язували користь відмови від куріння зі значним збільшенням тривалості життя. Подекуди – на десять років.

Доктор Джа та його колеги прийшли до аналогічних цифр, використовуючи дуже велику когорту. Їхні результати не означають, що наслідки куріння повністю оборотні. Відповідно до аналізу, ризик смерті від захворювань легень не був істотно знижений серед колишніх курців. Деякі учасники спостережень демонстрували «довгострокове необоротне пошкодження дихальних шляхів». І це також свідчить на користь свідомої боротьби зі згубною звичкою.

З усім тим, як запевнили дослідники, відмова від куріння залишається найдоступнішим способом істотного покращення здоров’я та збільшення тривалості життя.

Результати дослідження опублікував журнал NEJM Evidence.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU