ШІ розрізняє мозок чоловіків і жінок з 90-відсотковою точністю

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда дослідників зі Стенфордського медичного університету засвідчила, що чоловіки та жінки справді влаштовані по-різному. Вона сканувала мозок людей обох статей та виявила гендерні розбіжності в трьох ділянках, які, зокрема, відповідають за мрії, пам’ять та прийняття рішень. В цьому дослідникам допоміг інструмент штучного інтелекту.

ШІ визначив різницю між мозком чоловіків і жінок з точністю більш як 90 відсотків.

Як проходило дослідження

Вченим завжди було складно розрізняти мозок чоловіків та жінок. Щоб зрештою знайти відповідь на питання про гендерні відмінності мозку, університетська команда розробила модель глибокої нейронної мережі. У процесі роботи вона навчилася розрізняти знімки чоловічого та жіночого мозку.

Дослідники почали з того, що показали нейромережі серію знімків функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ) і повідомили їй, де чоловічий, а де жіночий мозок. Завдяки цьому штучний інтелект почав розуміти, які частини мозку мають тонкі відмінності, що вказують на стать.

Потім ШІ надали близько 1500 сканувань мозку, серед яких не було знімків, на яких він навчався. І нейромережа визначила стать власника мозку в більш ніж 90 відсотках випадків, розповіло видання Daily Mail.

Варто додати, що ці знімки мозку були отримані в чоловіків і жінок зі США та Європи. З цього можна припустити, що модель ШІ може розрізняти стать, навіть якщо існують такі відмінності, як мова, раціон та культура.

«Йдеться про дуже переконливий доказ того, що стать є надійним детермінантом організації людського мозку», – зауважив Вінод Менон, провідний автор дослідження, професор психіатрії та поведінкових наук.

znimok mozku - Наука&Техніка - 50Plus

Де саме ШІ знайшов гендерні відмінності

Нейромережа допомогла команді вчених виявити ті ділянки мозку, які вказують на відмінності між статями. Трьома областями, на яких передусім зосередився ШІ, були мережа пасивного режиму роботи мозку, смугасте тіло та лімбічна мережа.

Мережа режиму пасивного режиму роботи мозку активна, коли людина мріє, згадує та поринає в себе. Смугасте тіло відповідає за планування, прийняття рішень та мотивацію. А лімбічна мережа підтримує такі функції мозку, як емоції, довготривала пам’ять та нюх.

Додатковий експеримент та короткі висновки

Також учені спробували з’ясувати, чи зможе штучний інтелект визначити за скануванням мозку, наскільки добре людина впорається з лабораторним тестом на пізнавальні здібності. Команда виявила, що ШІ не спроможний цього передбачити.

Отримавши результати, вчені підтвердили ідею про те, що стать формує мозок. «Ключовою мотивацією для цього дослідження є те, що стать відіграє вирішальну роль у розвитку людського мозку, старінні та прояві психічних і неврологічних розладів», – заявили дослідники.

Вони також зазначили, що ця робота пролила нове світло на захворювання мозку, серед яких є більш чоловічі та більш жіночі. Наприклад, аутизм і хвороба Паркінсона частіше зустрічаються у чоловіків, тоді як на розсіяний склероз та депресію частіше страждають жінки.

Результати дослідження опублікувало видання Proceedings of the National Academy of Sciences.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU