Каліфорнійський стартап створив електромобіль, що і їздить, і літає

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Про це розповів на Всесвітньому мобільному конгресі в Барселоні генеральний директор каліфорнійського стартапу Alef Aeronautics Джим Духовни. Він, до речі, має київське коріння.

Список попередніх замовлень на Alef Model A, що розпочалися ще 2023 року, вже досить довгий. І це попри чималу вартість автомобіля – 300 тисяч доларів США.

На відміну від більшості летючих авто, ця модель може їздити дорогами, як звичайний автомобіль. Вісім пропелерів, що приховані під корпусом, допомагають машині злетіти вертикально будь-якої миті. Звісно, звичайні колеса в неї також є.

elektromobil na vulyczi - Наука&Техніка - 50Plus

Що це особливого в цій моделі

Легкий автомобіль Alef Model A вагою близько 380 кг здається ще тендітнішим завдяки влучному дизайнерському та інженерному рішенню. Його корпус покритий сіткою, яка пропускає повітря та допомагає зберігати рівновагу в повітрі.

Модель з вертикальним злетом та посадкою має запас ходу дорогою 322 кілометри та запас ходу в повітрі 177 км (тобто без підзарядки).

На землі швидкість автомобілю обмежена 40-50 км/год. Таким чином, цю комбіновану модель можна класифікувати як надлегкий «низькошвидкісний транспортний засіб». Таку само класифікацію мають, наприклад, гольф-кари.

Alef Model A може похвалитися надійною системою безпеки, а також комп’ютерною системою стабілізації польоту.

За словами пана Духовни, цей летючий автомобіль, призначений для широкого загалу, відносно простий у використанні. На його освоєння власник витратить лише 15 хвилин, розповіло видання Daily Mail.

Команда стартапу почала працювати над цією концепцією у 2015 році. Розробники надихнулися фантастичним фільмом «Назад у майбутнє» Роберта Земекіса. Саме того року головний герой Марті МакФлай повернувся в майбутнє у другій частині трилогії.

На своєму сайті компанія написала: «Ми забезпечуємо більш швидкі та прості поїздки на роботу, завдяки запатентованій технології, що підіймає транспортний засіб без необхідності використання злітно-посадкових смуг».

До речі, компанія Alef Aeronautics першою у світі отримала сертифікат на польоти для Alef Model A від Федерального управління цивільної авіації США (FAA).

Основним спонсором Alef Aeronautics є інвестор-мільярдер Тім Дрейпер, який також фінансував Tesla.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU