Пані, які щодня випивають келих вина, на 45 % частіше мають хворе серце

Жінки середнього віку, котрі щотижня вживають вісім порцій алкоголю, значно частіше страждають на серцево-судинні захворювання.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Масштабне дослідження каліфорнійських кардіологів виявило нові тенденції щодо вживання алкоголю жінками та вкотре довело шкідливість згубної звички для слабкої статі.

Дослідники наукового центру The Permanente Medical Group з’ясували, що жінки середнього віку, котрі випивають щовечора бодай келих вина, істотно підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Ба більше: ті жінки, які зловживають алкоголем (випивають щонайменше три келихи вина на добу протягом трьох місяців), на 68 відсотків більше схильні до розвитку серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто п’є спиртні напої кілька разів на тиждень.

А тим часом в чоловіків, які щовечора випивають порцію вина, ймовірність розвитку хвороб серця збільшується на 33 відсотки. Це відкриття змусило кардіологів бити на сполох: виявляється, ризик регулярного вживання алкоголю для здоров’я жінок значно більший, ніж для чоловіків.

В одній стандартній порції алкоголю – 10 мілілітрів (8 г) етилового спирту. Саме стільки його міститься у 250 мл пива 5-відсоткової міцності або у 150 мл сухого вина.

zhinka v kapelyusi z bokalom - Здоров'я - 50Plus

Про що дізналися вчені

У дослідженні взяли участь 189 000 жінок та 243 000 чоловіків віком від 18 до 65 років. Добровольців поділили на три групи залежно від дози алкоголю, яку вони споживали щотижня. Протягом чотирьох років дослідники пильно відстежували стан здоров’я учасників.

До першої групи увійшли ті, хто вживає мало алкоголю: одну-дві порції на тиждень. До другої – ті, хто пив помірно: три-сім порцій. І, зрештою, до третьої – ті, хто пив багато: вісім і більше порцій.

Якщо учасники повідомляли, що випивали більш як три порції спиртного за один день протягом тримісячного періоду, їх кваліфікували як таких, що зловживають алкоголем.

У своєму дослідженні кардіологи врахували й інші фактори розвитку хвороб серця, такі як вік, фізична активність, куріння тощо.

Наприкінці четвертого року дослідження серцево-судинні захворювання розвинулися в більш як 3100 осіб. Причому в групах з низьким та помірним вживанням алкоголю вони розвивалися приблизно з однаковою частотою.

Жінки, котрі випивали вісім порцій на тиждень, страждали на серцево-судинні захворювання на 45 відсотків частіше, ніж учасниці з першої групи.

За словами вчених, середній вік жіночих інфарктів становить 70 років. Однак серед когорти, що брала участь в поточному дослідженні, ознаки серцево-судинних захворювань спостерігалися у значно молодшому віці.

«Я не очікував на такі результати серед жінок цієї вікової групи, адже ми зазвичай спостерігаємо підвищений ризик серцево-судинних захворювань серед жінок більш старшого віку. Тож це було безперечно дивно», – зауважив доктор Джамал Рана, провідний автор дослідження.

zhinka z bokalom - Здоров'я - 50Plus

Чому вчені порушили цю тему

Науковці вважають цю тему надзвичайно актуальною. Вони взялися за дослідження на тлі зростання вживання алкоголю серед жінок молодого та середнього віку, розповіло видання Daily Mail.

Згідно з іншим дослідженням за участю понад 200 тисяч дорослих американців, яке проводив Колумбійський університет, кількість жінок 30-44 років, котрі регулярно вживають спиртне, подвоїлася з 21 відсотка у 2006 році до 42 відсотків у 2018 році.

З 2016 року кількість жінок, які помирають від надмірного вживання алкоголю, збільшилася на 35 відсотків. Деякі експерти пояснюють таку небезпечну тенденцію спілкуванням жінок в соціальних мережах, під час якого пані середнього віку підбурюють одна одну до вживання алкоголю та жартують з цього приводу. Це явище отримало назву «винні мами». Термін стосується матерів, які за допомогою «зеленого змія» знімають стрес, пов’язаний з народженням дитини.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU