Чимало людей вважають червоне вино ледь не єдиним інгредієнтом, який робив більш-менш терпимим перехід на режим здорового харчування. І ось тепер вино можуть викреслити зі списку рекомендованих продуктів середземноморської дієти.
За справу взялися вчені. На замовлення Європейського Союзу вони мають винести вердикт червоному вину: чи є йому місце в раціоні, що його позиціонують як здоровий? Чи справді невелика, але регулярна доза червоного не шкодить організму? Чи все-таки є ймовірність, що навіть один-два бокали п’янкого напою врешті призведуть до зловживання алкоголем?
Усе почалося з дебатів про безпечну кількість вина
Пропагування корисності середземноморської дієти роками супроводжувала суперечка стосовно шкідливості/нешкідливості малої порції вина. Деякі дослідники, зокрема, стверджували, що безпечної кількості алкоголю не існує і що краще за все повністю утримуватися від нього.
Європейська дослідницька рада (ERC) – установа, що стимулює розвиток науково-дослідної діяльності в Євросоюзі – профінансувала чотирирічне дослідження за участю 10 000 іспанців. Його мета – з’ясувати, як помірне споживання вина впливає на такі проблеми зі здоров’ям, як хвороби серця, рак та діабет.
Очолив дослідження доктор Мігель Мартінес-Гонсалес з Наварського університету в Памплоні (Іспанія). Наразі він вивчає думку громадськості (а може, намагається на неї впливати), публікуючи статті на тему: чи слід виключити вино із середземноморської дієти?
Вибір ERC не випадково зупинився на докторі Мартінесі-Гонсалесі, адже він вже висловлював свої побоювання стосовно того, що люди не обмежуються одним-двома келихами. Хоча вчений і припускає, що видалення червоного вина з переліку складників середземноморської дієти може знизити її ефективність.
***
Червоне вино в помірних кількостях завжди вважалося одним з факторів довголіття мешканців Південної Європи. Адже сполуки, що містяться у шкірці винограду, допомагають запобігти хворобам серця, деяким видам раку та недоумству, пише Daily Mail.
Середземноморська дієта, пріоритетами якої є овочі, фрукти, риба, цільнозернові продукти, боби, горіхи, насіння, оливкова олія, трави та спеції, традиційно рекомендувала один-два келихи червоного вина на день під час їди.
P. S. Щороку світі через зловживання алкоголем помирає три мільйони людей.
Фото: pixabay.com