Чому під час затемнення Сонця тварини поводяться дивно?

8 квітня очікується повне сонячне затемнення, під час якого дикі тварини та наші домашні улюбленці демонструватимуть незвичну поведінку.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці попередили, що представники фауни специфічно реагують на сонячне затемнення. Чому тварини поводяться неадекватно під час цієї астрономічної події? Які прояви такої поведінки?

Основна причина, через яку це відбувається, вченим досі не до кінця зрозуміла. Але вони припускають, що ця дивна поведінка є реакцією на зменшення природного світла та зниження температури, коли Місяць закриває Сонце.

Сонячне затемнення, ймовірно, порушує циркадні ритми тварин. І вони почуваються дещо розгубленими, адже не розуміють, прокидатися їм або ж лягати спати. Тварини, яким притаманний нічний стиль життя, зокрема, вважають, що настав час для активності та полювання.

Деякі собаки можуть зненацька почати вити і виявляти ознаки занепокоєння, наприклад ходити взад-уперед, важко дихати і дряпатися. Їхня тривожна поведінка нагадує те, як вони реагують на грозу, візит до ветеринара чи феєрверк, зазначила Еріка Картмілл, професорка антропології, поведінки тварин та когнітивних наук в Університеті Індіани (США).

Однак нерідко домашні собаки та кішки поводяться так, як зазвичай перед сном. Вони позіхають, потягуються та вкладаються спати.

«Сонячне затемнення це свого роду вклинювання невеликого шматочка ночі в середину дня», – додала експертка. Тому тваринки можуть поводитися так, ніби зараз ніч, розповіло видання Daily Mail

kit na zahodi solnczya - Природа - 50Plus

NASA не байдуже до поведінки тварин під час затемнення Сонця

До речі, реакцію тварин на велике квітневе затемнення цього року вивчатимуть в NASA. Для цього в Національному управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору започаткували цивільний науковий проєкт Eclipse Soundscapes. Спостерігаючи за затемненням Сонця, добровольці за різних куточків світу фіксуватимуть на камеру поведінку тварин та надсилатимуть результати спостережень дослідникам управління.

Що треба знати про квітневе затемнення

За київським часом затемнення відбуватиметься з 18:42 до 23:52. Його пік припаде на 20:18. На жаль, українці не зможуть його побачити. Однак видовище буде доступне в онлайн-режимі на YouTube-каналі НАСА.

На жаль, добре роздивитися астрономічне диво можна буде лише в Канаді, Північній Америці, частково – у Південній Америці. З європейців у цьому пощастить здебільшого британцям, португальцям та ісландцям.

Ця подія впливає не лише на тварин, але й на людей, котрі зазвичай починають керуватися емоціями, а не розумом. Тому експерти радять цього дня (а також за кілька днів до та після нього) бути особливо уважними до своїх та чужих вчинків, особистих стосунків та виконання професійних обов’язків. Адже є небезпека когось образити або бути ображеним. При цьому сонячне затемнення вважається стартом для нового життєвого злету, адже воно нібито здатне позбавляти старого та непотрібного.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU