Недосип змушує нас почуватися старшими за свій вік

Відчуваєте, що постаріли за одну ніч? Так буває, якщо спати неспокійно або мало.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда науковців з Каролінського інституту (Швеція) стверджує, що недостатній та неспокійний сон нерідко змушує нас почуватися старшими на 10 років.

Щоб визначити, як сон впливає на відчуття віку, вчені провели два дослідження.

Як проходили дослідження

Під час першого науковці попросили 429 учасників протягом 30 днів записувати вік, на який вони почувалися. Також добровольці мали зафіксувати, скільки ночей їм бракувало сну, розповіло видання Daily Mail.

Аналіз показав, що у кожний додатковий день недосипу суб’єктивний вік учасників збільшувався на 0,23 року.

Під час другого дослідження групу зі 182 осіб піддали експерименту з обмеження сну. Протягом двох ночей їм дозволили перебувати в ліжку лише по чотири години. А тим часом учасники з другої групи могли спати щоночі по 9 годин. Експеримент показав, що добровольці з першої групи почувалися старшими на 4,44 року за тих, хто спав достатньо.

zhinka pered dzerkalom - Здоров'я - 50Plus

Якими були висновки з досліджень

Науковці зазначили, що наші звички щодо сну можуть відігравати значну роль у відчутті того, наскільки старими ми почуваємося.

У звітній статті дослідники написали: «Багато людей почуваються молодшими за свій календарний вік. Хоча це явище менш поширене серед молодих людей. А коли нам виповнюється 30 років і більше, невідповідність між тим, скільки нам років, і тим, наскільки старими ми почуваємося, стає більш вираженою».

«Виявляється, що коли людина почувається молодшою за свій фактичний вік, це пов’язане з її тривалішим життям, кращим ментальним та фізичним здоров’ям, а також більш позитивними психологічними якостями», – зауважила команда.

Наше сприйняття віку напрочуд мінливе, вважають вчені. За їхніми словами, висновки з дослідження «відкривають нові можливості для виховання в собі почуття молодості». А піклування про якісний сон є одним з ключових чинників, що дарують відчуття молодості.

Результати досліджень опублікував журнал Proceedings of the Royal Society B.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU