NASA візуалізувало стрибок у чорну діру: відео

У Центрі космічних польотів імені Годдарда NASA створили симуляцію занурення в надмасивну чорну діру.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Якщо ви коли-небудь мріяли стрімголов стрибнути в чорну діру, але ідея перетворення вашого тіла на плазму не приваблює, НАСА має рішення.

У Національному управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA, НАСА) за допомогою суперкомп’ютера створили неймовірну 360-градусну візуалізацію занурення в чорну діру.

Чорна діра – це космічний об’єкт, що створює таку велику силу тяжіння, що ніщо, навіть світло, не може його покинути.

Горизонт подій чорної діри – це межа неповернення: область, що відокремлює цей космічний об’єкт від решти Всесвіту. Щойно щось перетинає цей поріг, воно не може уникнути гравітаційного тяжіння чорної діри.
Завдяки науковцям НАСА ми тепер можемо уявити, як це – літати навколо чорної діри або навіть занурюватися в неї. Саме такі два сценарії втілив у візуалізації астрофізик Джеремі Шніттман із Центру космічних польотів імені Годдарда НАСА.

Презентуючи проєкт, він зазначив, що «моделювання цих важко уявних процесів допомагає пов’язати теорію відносності з реальними подіями в реальному Всесвіті».

«Я змоделював два різні сценарії: один, коли камера не потрапляє за обрій подій і вертається назад, а другий – коли вона перетинає кордон», – пояснив дослідник.

Ця змодельована чорна діра подібна до Стрільця А* – надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху. Вона в 4,3 мільйона разів важча за наше Сонце. Стрілець А* має горизонт подій завдовжки 25 мільйонів кілометрів у поперечнику, пише IFLScience.

«Чорні діри зоряної маси, що містять до 30 сонячних мас, мають значно менші горизонти подій і сильніші припливні сили, які можуть розривати об’єкти ще до того, як вони досягнуть горизонту», – розповів Джеремі Шніттман.

За словами астрофізика, якби умовний астронавт на колосальній швидкості справді облетів таку чорну діру, він повернувся б на 36 хвилин молодшим, ніж той, хто залишився на вихідній позиції. Цей космічний об’єкт, так би мовити, зберігає молодість, оскільки час поруч із ним уповільнюється через надзвичайно сильну гравітацію.

Ситуація може бути ще екстремальнішою, зазначив Шніттман. «Якби чорна діра швидко оберталася, як у фільмі «Інтерстеллар» 2014 року, герой міг би повернутися на багато років молодшим за своїх товаришів по кораблю», – сказав астрофізик.

Чорні діри – захопливі та дуже складні космічні об’єкти. А така візуалізація допомагає нам хоч трохи зрозуміти, що вони собою являють.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.