Геть стереотипи! Мікрохвильовка не позбавляє їжу поживності

Дієтологи розвінчали міф про те, що мікрохвильова піч видаляє з продуктів поживні речовини.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Експерти зі здорового харчування дедалі частіше дотримуються думки, що готувати страви в мікрохвильовці часом навіть краще, ніж в будь-який інший спосіб.

Американська дієтологиня Шайла Кадоган пояснила, що смаження або варіння скорочує кількість поживних речовин в їжі, а мікрохвилі зберігають їх. Це доведено дослідженнями останніх років.

За словами пані Кадоган, для приготування їжі в мікрохвильових печах використовують середню температуру. А для розігріву мікрохвильовки потрібно порівняно небагато часу. Завдяки цим двом факторам поживні речовини зберігаються краще.

Раніше панувала думка, що мікрохвильове випромінювання руйнує поживні речовини в їжі, перетворюючи їх на канцерогени. Але експертка запевняє, що ця думка була помилковою.

Мікрохвильовка на кухні

Інші дослідники солідарні з пані Кадоган

Міф про шкідливість мікрохвильової печі розвінчують й інші фахівці. Наприклад, Ентоні Л. Комарофф, професор медицини Гарвардської медичної школи та старший лікар Бригамської жіночої лікарні в Бостоні.

«Приготування в мікрохвильовій печі насправді найменш імовірний спосіб приготування їжі, що може пошкодити поживні речовини. Адже що довше готується їжа, то більше поживних речовин розщеплюється, а приготування в мікрохвильовій печі займає менше часу», – написав професор Комарофф у блозі Harvard Health.

Він нагадав про ще один важливий нюанс. Мікрохвильові печі використовують нейонізівне випромінювання електромагнітних хвиль, які змушують молекули їжі рухатися та генерувати тепло, що передається всій страві.

А тим часом тепло, що використовується для приготування їжі на плиті або у звичайній духовці, збільшує температуру зовні всередину. Це означає, що до того часу, коли в середині встановиться ідеальна температура, зовнішня поверхня піддаватиметься підвищеному нагріванню, що збільшить втрату поживних речовин.

Шайла Кадоган також розповіла про дослідження 2017 року, яке виявило руйнівний вплив кип’ятіння на поживні речовини, що містяться в овочах. Зокрема, вітаміну С. «Найкраще вітамін С зберігся після обробки в мікрохвильовій печі, а найгірше після кип’ятіння», – написали автори згадуваного дослідження.

Науковці також свідчили, що мікрохвилі добре зберігають в деяких овочах натрій, калій та фосфор. Це стосується, наприклад, солодкої картоплі та моркви, розповіло видання Daily Mail.

тарілка з їжею у мікрохвильовці

За даними медичного видання Verywell Health, під час приготування помідорів у мікрохвильовій печі чудово зберігається антиоксидант лікопін. Він знижує рівень шкідливого холестерину і запобігає серцевим захворюванням.
Дослідження 2023 року довело, що кип’ятіння овочів змушує їх втрачати від 70 до 82 відсотків флавоноїдів. Ці сполуки мають антиоксидантні властивості, вони знижують ризик інфаркту та інсульту.

За свідченням дослідників, варені овочі втрачають значну кількість таких мінералів, як калій, магній, цинк, мідь та марганець. Тоді як «приготування в мікрохвильовій печі є найефективнішим методом збереження харчової цінності овочів».

Науковці констатували, що приготовані в мікрохвильовій печі овочі містили значно більше вітаміну С, ніж коли їх обробляли в будь-який інший спосіб. Загалом мікрохвильовка давала можливість зберегти 90 відсотків вихідного вмісту їжі.

Отже, за словами Шайли Кадоган, мікрохвилі допомагають зберегти певні мінерали та антиоксиданти, а не втратити їх. Експертка також нагадала, що деякі антиоксиданти, які містяться, наприклад, в моркві, болгарському перці та помідорах, «розкриваються» саме під час приготування.

Фото з відкритих джерел

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU