Діти Помпеїв малювали жорстокий дорослий світ

Серед руїн Помпеїв археологи знайшли настінні малюнки вугіллям, створені дітлахами незадовго до трагічної загибелі міста.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За словами дослідників, ці каракулі дозволяють краще зрозуміти спосіб мислення маленьких стародавніх римлян та їхні життєві вподобання. Вчені припустили, що авторам малюнків було 5-7 років. Імовірний вік археологи визначили за розміром руки, яку обвів вугіллям один з художників.

Стародавні графіті були виявлені на стінах зруйнованого будинку, відомого науковцям як Casa del Cenacolo Colonnato. Малюнки повідали про те, що звичними реаліями дітлахів були бої гладіаторів. Митці-початківці зображували також мисливців, що полюють на кабана, та ігри з м’ячем, розповіло видання ILFScience.

Casa del Cenacolo Colonnato у Помпеях

Повідомляючи про результати у виданні Pompeii’s Excavations e-Journal, науковці розповіли: зображення на стінах показали, що давньоримські діти відвідували амфітеатри, дивилися криваві бої, а отже, були добре знайомі з жорстоким життям у стародавньому світі.

«Малюнки з Casa del Cenacolo Colonnato є прямим свідченням зустрічі дитячої душі – дуже сприйнятливої ​​та повної уяви – і жорстоких розваг того часу, як-от гладіаторських боїв, полювання на тварин, а також страт злочинців і рабів», – додали вчені.

дитячі графіті у Помпеях

Нагадаємо, що давньоримське місто Помпеї на півдні Італії було поховано під шестиметровим шаром пірокластичних порід унаслідок виверження вулкана Везувій 79 року нашої ери. Тоді загинуло близько 2000 мешканців міста. Вперше руїни Помпеїв були виявлені в XVI столітті. А перші розкопки розпочалися 1748 року. Тепер на місці трагедії розташований археологічний парк «Помпеї». Це другий за відвідуваністю археологічний об’єкт у світі.

Дослідники пригадали, що «кілька недавніх досліджень виявили зв’язок між раннім переглядом зображень та фільмів зі сценами насильства та високим рівнем агресії у підлітковому та дорослому віці». Замість трилерів та бойовиків діти Помпеїв дивилися реальні жахи життя.

За словами Габріеля Зухтрігеля, директора археологічного парку «Помпеї», малюнки гладіаторів та мисливців були створені на основі реальних вражень. Діти, швидше за все, на власні очі бачили сцени насильства. Такого висновку керівник парку дійшов разом з психологами Неаполітанського університету Федеріко II, пише The Guardian.

Скелети, знайдені під час розкопок

Крім цих малюнків учасники розкопок знайшли останки чоловіка та жінки за роботою у так званому «Будинку художників». Ця вілла отримала таку назву, оскільки була заповнена горщиками з фарбою та мисками для їх змішування.

Коментуючи нещодавнє відкриття, Дженнаро Санджуліано, міністр культури Італії, зазначив, що Помпеї є «надзвичайною скринею зі скарбами». Адже стародавнє місто постійно розкриває нові чудові таємниці.

Фото: Parco Archeologico Pompei

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU