Гранати запобігають хворобі Альцгеймера: перевірено на мишах

Данські науковці виявили у гранаті речовину, що допомагає мозку боротися з хворобою Альцгеймера.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда Копенгагенського університету стверджує, що природний метаболіт уролітин А, що міститься у гранаті, сприяє видаленню пошкоджених клітин мозку. Аби дізнатися про це, дослідники змоделювали в лабораторних мишей клітини, характерні для хвороби Альцгеймера (AD).

Новому дослідженню передували інші важливі відкриття

Раніше та сама команда виявила, що форма вітаміну B3 під назвою нікотинамідрибозид (NR) допомагає видаляти з мозку пошкоджені мітохондрії.

«Чимало пацієнтів з нейродегенеративними захворюваннями відчувають мітохондріальну дисфункцію, також відому як мітофагія. Це означає, що мозок зазнає труднощів із видаленням слабких мітохондрій, які, таким чином, накопичуються та впливають на функцію мозку», – пояснив Вільгельм Бор, біохімік Копенгагенського університету та провідний автор дослідження. Якщо стимулювати процес мітофагії, видаляючи слабкі мітохондрії, можна побачити дуже позитивні результати, додав він.

Відновлення роботи цих «церебральних сміттєвозів» означає, що частина мозкових відходів, пов’язаних із хворобою Альцгеймера, що зрештою сприяє утворенню амілоїдних бляшок і нейрофібрилярних клубків, може бути видалена.

У своєму попередньому дослідженні вчені постачали мишам зі змодельованою хворобою Альцгеймера сполуку NR як добавку, що зменшує заплутаність білків та пошкодження ДНК в мозку. Це відбувалося завдяки збільшеному виробленню необхідного метаболічного коферменту, який називається нікотинамідаденіндінуклеотидом.

лабораторія

Про що тепер дізналися вчені

Тепер Бор і його колеги виявили, що уролітин А, речовина, що міститься в гранатах, дає аналогічний імпульс мозку для боротьби з хворобою Альцгеймера. Дослідники з’ясували, що в мишей зі змодельованою хворобою, яких тривалий час лікували уролітином А, покращилися здібності до навчання, пам’ять та нюх.

Речовина вплинула на білок катепсин Z, що є надактивним у мозку хворого на AD та відіграє значну роль у запаленні. Лікування уролітином А обмежило вироблення цього білка до рівня, який спостерігається у здоровому мозку. При цьому відновилися певні клітинні процеси, що сприяють розщепленню біологічних відходів, розповіло видання Science Alert.

Також було виявлено, що лікування уролітином А модулює імунні реакції та інші фізіологічні процеси, властиві хворобі Альцгеймера.

гранат зі зрізаною верхівкою

Уролітин А не обов’язково вилікує AD, зазначили вчені. Однак дослідження показало, що цей природний метаболіт допомагає організму прибирати купи молекулярного сміття, що ростуть, та потенційно уповільнювати прогресування захворювання.

«Перевага роботи з натуральною речовиною полягає в низькому ризику побічних ефектів», – сказав пан Бор. За його словами, попри те, що дослідження проводилося на мишах, перспективи позитивні. А щоб переконатися, що ці результати поширюються й на людей, потрібні клінічні дослідження.

«Ми досі не можемо визначити потрібну дозу. Але, думаю, слід з’їдати більш ніж один гранат на день», – припустив науковець. До слова, уролітин А міститься також в полуниці та волоських горіхах. А ще він доступний в аптеках як харчова добавка.

Результати дослідження опублікував журнал Alzheimer’s & Dementia.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU