Повільний біг є ключем до здорового і тривалого життя

Науковці засвідчили, що повільний біг зміцнює здоров'я на молекулярному рівні.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Повільний біг – це фітнес-тренд, за яким стоїть серйозна наука. Що потрібно знати про його переваги?
Останніми роками повільний біг став надзвичайно популярним серед тих, кого турбує власне здоров’я та фізична форма. Його практикують професійні тренери, спортсмени, а також бігуни-аматори.

Чому повільний біг вважають корисним?

Дослідники стверджують, що неквапливий біг є досить ефективним способом отримати максимум користі для здоров’я.

«Наприклад, повільний біг допомагає знизити кров’яний тиск. І це сприяє зміцненню серця», – зазначив професор Ден Гордон, фізіолог-фізкультурник з Університету Англії Раскін (Велика Британія). За його словами, нам геть не потрібно піддавати організм надмірному стресу, щоб зміцнити серцево-судинну систему.

Повільний біг передбачає такий темп, за якого комфортно вести розмову. Експерти відносять його до тренувань у так званій зоні 2. За таких вправ пульс пришвидшується, однак це не перешкоджає веденню діалогу. Ці вправи здобули популярність завдяки тому, що вони покращують життя та подовжують його.

У 2015 році данські дослідники зробили дивовижне відкриття, вивчаючи рівень смертності серед людей, що займаються бігом з легким, помірним та інтенсивним навантаженням, а також серед тих, хто взагалі не бігає. У прихильників легкого та помірного бігу рівень смертності був нижчим, ніж в тих, хто тренувався інтенсивно або не бігав узагалі, пише Science Focus.

чоловіки біжать узбережжям

Тож що робить неквапливий біг таким корисним для здоров’я? Виявляється, він не лише покращує силу та помпову здатність серця, але й зміцнює наше здоров’я на молекулярному рівні. Також він запобігає метаболічним захворюванням, покращує резистентність до інсуліну, збільшує щільність мітохондрій у клітинах та спонукає організм використовувати для отримання енергії власний жир.

Виграш для фізичного та ментального здоров’я

Любителі неспішного бігу швидше відновлюються і рідше страждають від втоми або травм через перетренованість. Отже, вони з більшою ймовірністю почуватимуться добре.

На думку професора Гордона, повільний біг має величезні переваги для емоційного здоров’я. Він поліпшує настрій, а також сприяє зниженню рівня депресії та тривоги. Зокрема й тому, що під час таких занять можна спілкуватися з друзями.

чоловік біжить

«Ми потрапили в пастку, думаючи, що найкращими є високоінтенсивні вправи, але вам не потрібно сильно потіти, вам не потрібно відчувати, як ваше серце вискакує з грудей. Якщо бігтимете повільніше, ви все одно будете у виграші», – запевнив професор.

Він також послався на дослідження, які показали, що навіть елітні бігуни проводять до 80 відсотків своїх тренувань у повільному темпі в зоні 2.

Завдяки цим тренуванням створюється те, що тренери та науковці називають «аеробною базою» – основним двигуном нашої серцево-судинної системи. Під час повільного бігу серце постачає більше кисню до ніг та легень. Це означає, що фізкультурник може бігти далі, швидше та з меншими зусиллями.
Іншими словами, сповільняючись, можна не лише краще бігати, але й жити довше.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU