Правила здорового життя: як мити фрукти та овочі за наукою

Як стверджують експерти, багато хто з нас щодня припускається помилок в такій, здавалося б, звичайній справі як миття фруктів та овочів.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Відповідно до рекомендацій зі здорового харчування, сучасна людина має щодня з’їдати як мінімум п’ять порцій овочів та фруктів. А це означає, що нам доводиться повсякденно стикатися з миттям цих рослинних продуктів.

Фрукти та овочі з магазину, місцевого фермерського ринку або навіть з власного саду контактують з численними мікробами, а також всмоктують пестициди й токсини. Тож «купання» плодів та листя надзвичайно важливе не лише для збереження нашого здоров’я, а й для якомога довшого їх зберігання.

Видання Popular Science озвучило низку ключових правил від експертів зі здорового харчування: їх слід дотримуватися, аби овочі та фрукти потрапляли на стіл чистими та неушкодженими.

фрукти і овочі на тарілці

Навіщо їх мити взагалі?

Фрукти та овочі часто містять пестициди, як-от фунгіциди, що спричиняють проблеми зі здоров’ям. Крім того, продукти можуть бути забруднені патогенами, такими як кишкова паличка та сальмонела, а також забруднювачами навколишнього середовища, як-от важкі метали й токсини, що переносяться повітрям. Миття рослинних продуктів може зменшити кількість цих небажаних впливів та зробити їжу безпечнішою для вживання за збереження її поживних якостей.

помідори у воді

Чи потрібні засоби для очищення?

Такі звичайні засоби для очищення, як мило, оцет, лимонний сік, харчова сода і фабричні мийні засоби для продуктів, геть не потрібні для гігієни овочів та фруктів. Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) не рекомендує використовувати цей арсенал очищувачів, коли йдеться про миття рослинної їжі.
Працівники управління спираються на дослідження, які показали, що ополіскування та миття свіжих овочів та фруктів під холодною проточною водою так само ефективно, як за використання, приміром, розчину оцту.

овочі на кухні

З чого почати?

Перед тим як мити рослинні продукти, потрібно запобігти перехресному забруднюванню – поширеній причині харчових захворювань. Тому починати потрібно з ретельного миття рук з милом та гарячою водою протягом як мінімум 20 секунд. Переконавшись, що руки чисті, слід вимити всі столові прилади, поверхні та посуд гарячою мильною водою. Після чого їх можна протерти безпечним для харчових продуктів дезінфекційним розчином, аби усунути бактерії, що залишилися. Також важливо після кожного використання очищати та дезінфікувати щітку для миття продуктів.

Перед миттям фруктів та овочів варто ретельно оглянути кожен екземпляр та видалити всі пошкоджені частини. Зіпсовані фрагменти можуть містити потенційно небезпечні патогени та швидко поширюватися на решту продукту.

Для твердіших овочів та фруктів, таких як яблука, лимони та коренеплоди (як-от картопля та морква), ретельне очищення має вирішальне значення через їхній контакт із ґрунтом. Чиста щітка з м’якою щетиною та холодна проточна вода ефективно видалять залишки землі та поверхневі бактерії. Цей метод є оптимальним, адже завдяки твердій текстурі ці продукти уникатимуть пошкоджень.

жінка витирає лимон

Зелень

Листова зелень, така як шпинат, салат та мангольд, дуже ніжна. Вона вимагає обережного поводження. Перший крок в її очищенні полягає у видаленні зовнішніх листиків, які зазвичай є найбільш забрудненими та пошкодженими. Після цього зелень слід занурити в миску з прохолодною водою, а потім обережно прополоскати водою проточною, щоб остаточно змити найдрібніші брудні часточки та поверхневі бактерії.

зелень

Інші делікатні продукти

Ніжні продукти, такі як полуниця та гриби, не слід чистити щіткою, оскільки вона може легко пошкодити їхню поверхню. Полуницю потрібно акуратно промивати під слабким, але постійним струменем води.

Гриби треба занурити у воду, а потім обережно стерти з них пальцями весь видимий бруд. Та варто пам’ятати, що через пористу структуру вони швидко всмоктують воду, а це може змінити їхню текстуру і смак.

Сушіння

Правильне сушіння овочів та фруктів дасть можливість запобігти їхньому псуванню та придушити розвиток бактерій, які процвітають у вологому середовищі. Ключовим моментом є видалення якнайбільшої кількості вологи без пошкодження продуктів.

Фрукти та овочі, які ви збираєтесь нарізати скибочками, потрібно розкласти в один шар на чистій сухій поверхні та просушити на повітрі або за допомогою вентилятора. Добра циркуляція повітря запобігає утворенню мікрокрапель, в яких можуть накопичуватися бактерії.

Сухі овочі та фрукти потрібно зберігати в герметичних контейнерах у прохолодному сухому місці. Тоді вони зберігатимуться довго, залишаючись цілими та неушкодженими.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU