Втрата репутації: ти мене поважаєш?

Якщо людину не цінують, шукати причини потрібно у собі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Повага – це шанобливе ставлення, засноване на визнанні гідності особистості. Гідність є моральною категорією, що визначає повагу і самоповагу. Хороша репутація – базовий ресурс соціального благополуччя. Як зрозуміти, що вас не поважають, чим заслужити авторитет і як повернути втрачену повагу?

Основа взаєморозуміння

За словами Іммануїла Канта, кожна людина має внутрішню цінність, тобто власну гідність, яку не можна принижувати. Але з погляду на те, що двигунами вчинків є почуття, розвиває думку філософ, люди мають викликати до себе повагу, щоб до них ставилися належно. Повага між людьми – важлива частина суспільної моралі та фактор взаєморозуміння.

Гідність формують виняткові досягнення, здібності та якості. Поважати людину можна за компетентність, ефективність, досвід та внесок у суспільство. Довіру і схвалення у людей викликають психологічна зрілість, відповідальність, мудрість, доброчесність, чуйність тощо. Психологи кажуть, що повагу викликає той, хто контролює не так своє життя, як себе в ньому.

жінки за столом

Погані знаки

Відсутність поваги розпізнається за мімікою, поглядом, тоном голосу та поведінкою.

Ознаки неповаги:

  • небажання підкорятися;
  • знецінення думки;
  • порушення вашого особистого простору;
  • ігнорування вас;
  • з вами не радяться;
  • вас звично критикують та ображають;
  • ви завжди виявляєтеся винним;
  • до вас ставляться зверхньо;
  • вас постійно перебивають;
  • Вас нікуди не запрошують;
  • над вашими жартами не сміються;
  • про вас розпускають чутки;
  • вам мало платять на роботі та давно не підвищували на посаді.

Неповага може виявлятися стосовно співробітників, товаришів по службі, партнерів, вчителів, сусідів, членів родини, родичів і сторонніх людей.

жінка затуляє руками вуха

Як заслужити повагу

Професійну репутацію можна вважати фундаментом кар’єри. Будувати його потрібно по цеглині. Ніколи не знижуйте рівень особистої відповідальності, чесності, пунктуальності та професіоналізму. Ось що необхідно, щоб здобути повагу.

Будьте чуйним

У робочому та особистому спілкуванні не пропускайте повз вуха прохання людей. Ваша уважність та участь не залишаться непоміченими.

Будьте точним

Не спізнюйтеся на роботу та робіть все своєчасно.

Будьте відповідальним

Не давайте нездійсненних обіцянок і не підводьте людей. Попросіть спростити завдання, якщо воно вам не під силу, або запропонуйте заміну.

Будьте чесними

Не обманюйте колег та керівництво. Маленька брехня породжує велику недовіру.

Не втрачайте позитив

Зберігайте почуття гумору, привітність та оптимізм. Людина, що заряджає всіх доброю енергією, є більш приємною у спілкуванні, ніж похмура зануда.

Діліться ідеями

Підказуйте колегам, як покращити чи спростити роботу. Будьте в міру ініціативними і не байдужими до проєкту, навіть якщо ви в ньому – не «перша скрипка».

жінка біля шафи з кімнатами

Показуйте професіоналізм

Навіть якщо виконаєте все вище згадане, але виявитеся не на висоті у професійних навичках, авторитету ви навряд чи досягнете. Важливо добре робити свою справу, навіть якщо маєте купу інших переваг.

Бездоганну ділову репутацію можна придбати на будь-якій посаді та за будь-якого рівня зарплати. І так само її в різних ситуаціях можна успішно занапастити.

Корисні інструкції

Легко втратити репутацію, припускаючи систематичних помилок, зриваючи важливі домовленості, зустрічі чи терміни здачі проекту. Не зображуйте зі себе когось іншого, будьте собою – тим, ким ви є насправді. Не вдавайте, що все знаєте, інакше рано чи пізно потрапите в дурну ситуацію, і з вас сміятимуться. Повагу не втратить людина, яка тверезо усвідомлює межі своєї компетентності та виправляє недоробки підвищенням кваліфікації та пошуком спільного рішення.

Хоч би що трапилося, не можна виходити за етичні рамки. Не втрачайте дисципліну, стежте за своїм зовнішнім виглядом, не фліртуйте на роботі, не поширюйте плітки, не принижуйте і не обмовляйте інших. Випадково це у вас вийде чи навмисно – поваги такі дії не викличуть. Тримайте в таємниці інформацію про свій або чийсь службовий роман чи плани колег на звільнення. Не можна ділитися чужими секретами й обговорювати особисте життя на роботі. У колективі не обманюйте, не інтригуйте і не псуйте життя колегам.

Що потрібно робити:

  • дбати про зовнішній вигляд,
  • встановити межі,
  • відрізнятися від інших,
  • проявляти цікавість,
  • не говорити марно,
  • не балакати зайвого,
  • не дозволяти себе перебивати,
  • уважно слухати,
  • не лицемірити,
  • допомагати іншим,
  • посміхатися.

Берегти репутацію важливо для того, щоб не претендувати на звільнення і не виявитися ізгоєм.

дві жінки на нараді

Як повернути повагу

Під репутацією мається на увазі колективна думка людей про ділові та особисті якості співробітника з точки зору виконання ним робочих обов’язків. Оскільки від помилок ніхто не застрахований, важливо не уникати за них відповідальності. Реабілітацію в очах колег та роботодавця рекомендується проводити за такою схемою.

Аналіз ситуації

Психологи радять не поспішати з виправленням помилки: спочатку позбавтеся негативу і вибачте себе самі. Не мучьтеся докорами сумління і не загострюйте увагу на тому, що вже трапилося. Потрібно оцінити обставини, що стали причиною помилки, і запропонувати способи усунення наслідків непорозуміння.

Визнання помилки

Відповідальна людина покаже здатність самостійно розібрати ситуацію та відповісти за власну провину. Не варто виправдовуватись або перекладати відповідальність на інших. Краще зарадити проблемі і не припускати подібного у майбутньому.

Підвищення відповідальності

Приготуйтеся до того, що за вашими діями спостерігатимуть: обмірковуйте кожен крок, бо ваша робота має бути на висоті. Демонструючи свою цілеспрямованість, покажіть зацікавленість у розвитку проєкту і компанії-роботодавця, а не лише у власному успіху. Не перегинайте з ініціативністю та не проявляйте агресію. Робіть роботу спокійно і будьте чесними у своїх намірах виправитися.

жінка за столом з двома чоловіками

Шлях до поваги – самоповага

Щоб вас шанували інші, треба шанувати себе самому. Самоповага є фактором психічного здоров’я. Вона впливає на особисті цілі та характер взаємодії з оточуючими. Перше правило самоповаги: ​​оцініть себе з достоїнствами і недоліками, усвідомивши свою цінність та реальний ресурс: так ви не будете до себе надто суворими, вимагаючи неможливого. Цінуйте себе, а не тільки інших, і ні з ким себе не порівнюйте.

Ознакою проблем із самоповагою є інфантильність. Так називається психологічна незрілість, при якій доросла людина має дитячу модель поведінки: відрізняється егоцентричним поглядом на світ, боїться відповідальності, уникає конфліктів і прагне залежності. Якщо людина себе поважає, вона цінує те, чим володіє, усвідомлює, що їй ніхто нічого не винен, всі керуються своїми інтересами, і якщо одній людині щось потрібно від іншої – треба налагоджувати взаємовигідну співпрацю.

жінка перед дзеркалом

Як навчитися поважати себе

Самоповага – те саме, що й почуття власної гідності. Людину з повагою до себе не вдасться «використати», бо вона спирається на себе і не залежить від інших.

Поради щодо розвитку самоповаги:

  • звертаючись до когось із проханням, будьте готові отримати відмову;
  • не можна говорити про себе погано;
  • тримайте під контролем свої емоції;
  • приймайте самостійні рішення;
  • не піддавайтеся чужому впливу;
  • дотримуйтеся своїх принципів;
  • розвивайтеся;
  • майте про себе власне уявлення, що не залежить від думок оточуючих;
  • візьміть відповідальність за власне життя на себе.

Гідність особи охороняється державою та забезпечується її підтримкою. Кожному громадянинові гарантується повага до гідності – як з боку держави, так і громадян. Дотримання конституційної норми полягає у повазі чужої думки, переконань, культурних традицій та звичаїв. У міжособистісному контакті це передбачає дотримання прийнятного для іншої людини формату взаємодії та відповідного йому типу спілкування. Ознаками поваги є увага до інтересів іншої людини і добровільне дотримання її правил.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU