Різдво настане швидше, якщо на нього чекати з нетерпінням

Так вважають автори нового дослідження, які також довели, що час тече повільніше, коли людина боїться майбутньої події.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Не дивно, що цими аномально спекотними днями багато хто з нас подумки наближає сніжне й морозне Різдво. А науковці тим часом виявили що завдяки таким очікуванням час до жаданого свята, за нашими відчуттями, пролетить стрімкіше.

За словами дослідників з Ліверпульського університету імені Джона Мурса (Велика Британія), люди, котрі з нетерпінням чекають на відпустку, улюблене свято чи якусь іншу яскраву подію, частіше думають про перебіг днів, рідше забувають про свої плани та з більшою ймовірністю відчувають прискорення часу.

Як заявила команда, результати її дослідження свідчать про те, що позитивні емоції пов’язані зі швидшим перебігом часу, пише Independent. Науковці також вважають, що завчасне планування заходів чи свят допоможе людині краще контролювати почуття часу.

Рут Огден, професорка психології та керівниця дослідження, зазначила: «Наше почуття часу залежить від поточних подій нашого життя. Якщо ви, як і я, відчуваєте, що роки летять непомітно, не бійтеся, ви не самотні».

Про що дізналися вчені

Щоб з’ясувати, як людина відчуває плин часу між щорічними святковими подіями, команда провела опитування серед 1600 дорослих добровольців.

Як показали його результати, близько 76 відсотків учасників вважають, що Різдво з кожним роком настає швидше. Дослідники стверджують, що очікування події може створити відчуття терміновості, через що час здаватиметься більш швидкоплинним.

жінка вішає яликову іграшку

«Те, як ми ставимося до майбутньої події, та зокрема те, скільки, на нашу думку, ми маємо зробити для майбутньої події, формує наше сприйняття того, наскільки вона далека. Таким чином, наше сприйняття часу визначається не лише тим, що ми зробили, а й тим, що ми ще маємо зробити», – прокоментувала результати професорка Огден.

Вона також додала: «Якщо ми хочемо краще контролювати своє почуття часу, нам потрібно переконатися, що ми плануємо майбутні події. Вчиняючи так, ми не лише знижуємо рівень стресу, а й можемо відчути, що час урешті сповільнюється».

І навпаки: час тягнеться повільніше, коли людина з жахом чекає на майбутню подію, наприклад, на отримання результатів медичних аналізів. За словами пані Огден, час очікування часто затягується, оскільки ми відчуваємо високий рівень стресу, і більшість наших когнітивних здібностей зосереджена на власне очікуванні.

«Стрес та зосередженість на питанні «коли» також впливають на те, що ми робимо. Нам важко відволіктися від очікування, й ми не хочемо займатися іншими справами, які нам зазвичай подобаються, щоб скоротити час. Відсутність активності у поєднанні з підвищеним стресом та зосередженістю на часі змушує його тягтися», – зауважила керівниця дослідження.

Висновки з наукової роботи опублікував журнал PLOS ONE.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU