Нігті як дзеркало здоров’я. Про що вони можуть повідати?

Британський науковець пояснив, чому так важливо звертати увагу на свої нігті та на які проблеми зі здоров’ям вказує їхній стан.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

«Нігті на пальцях ніг та рук є продовженням вашої шкіри. Стежте за будь-якими змінами зовнішнього вигляду та текстури нігтів – вони можуть дати важливі підказки про ваше здоров’я», – порадив Ден Баумгардт, дослідник і викладач факультету фізіології, фармакології та нейронауки у Бристольському університеті. Ось кілька ключових моментів, на які слід звертати увагу.

руки

Ложкоподібні нігті

Нігті на пальцях ніг і рук повинні мати злегка опуклий вигин без будь-яких заглиблень або западин: вони можуть свідчити про певні збої в організмі. Наприклад, про койлоніхію. Це різновид дистрофії нігтя, за якого він стає ввігнутим. У деяких випадках навіть утворюється центральне заглиблення, досить глибоке, щоб вмістити краплю рідини (звідси й назва «ложкоподібні нігті»). Зазвичай нігті, уражені таким чином, мають тонший вигляд та можуть стати більш ламкими.

Койлоніхія може вказувати на анемію, тобто недостатню кількість еритроцитів у крові людини для перенесення кисню до тканин організму. Ця недуга пов’язана з дефіцитом заліза. Низький рівень заліза може бути спричинений, наприклад, поганим харчуванням.

Механіки та перукарі особливо схильні до розвитку койлоніхії через свою роботу з розчинниками на основі нафти. Однак можливих причин появи ложкоподібних нігтів насправді дуже багато, тому варто проконсультуватися з лікарем.

рука і листочок з рослини

Знебарвлені нігті

Нормальне, з огляду на здоров’я, нігтьове ложе має бути рожевого кольору. Зміна кольору як ложа, так і всього нігтя, може статися внаслідок захворювання. Жовті нігті, наприклад, можуть вказувати на грибкову інфекцію або зміни, спричинені шкірною недугою, як-от псоріаз.

Зміна кольору нігтя на білий – лейконіхія – може бути ознакою різних хвороб. Приміром, білі плями на нігтях можуть вказувати на отруєння важкими металами – свинцем або миш’яком. Це проблема населення багатьох країн світу, які потерпають від забруднення водної системи.

А якщо білий колір поширюється на весь ніготь й навіть на кілька нігтів, проблема, швидше за все, полягає в дефіциті білка в кровообігу. Це може потенційно вказувати на захворювання печінки або нирок.

Однак незначні білі мітки на нігтях, швидше за все, вказують на травматичне ушкодження. Якщо ви колись забили палець ноги або защемили палець руки, то могли помітити зміну кольору нігтя на темно-фіолетовий, синій або червоний. Це піднігтьова гематома – скупчення крові між нігтем та його ложем після травми, розповіло видання Science Alert.

жінка показує нігті

Екстрені тести нігтів

Під час надання невідкладної медичної допомоги лікарі часто перевіряють нігті пацієнта на насичення крові киснем. Цей показник вимірюється пульсоксиметром, що кріпиться до пальця та ​​пропускає світло через його кінчик, а потім визначає кількість крові, що проходить крізь нього. Дізнавшись, скільки кисню надходить у кровотік, лікар виявляє, наскільки ефективно працюють ваше серце та легені.

Ще одним індикатором того, наскільки добре функціонує кровообіг, є тест на час наповнення капілярів, за якого лікар тисне на ніготь або кінчик пальця протягом п’яти секунд, змушуючи шкіру під ним побіліти. Після того, як він перестає натискати, до шкіри протягом двох секунд має повернутися її нормальний колір. Якщо цей процес триває довше, це може означати, що людина зневоднена, промерзла або має погану периферичну перфузію. Тобто серце не качає кров досить сильно або щось ускладнює надходження достатньої кількості крові до найвіддаленіших частин тіла, можливо, внаслідок шоку.

Нігті також можна натискати, щоб перевірити пацієнта, який перебуває у сонному чи несвідомому стані. Цей тест є частиною шкали коми Глазго, яка вимірює реакцію та ступінь порушення свідомості.

великий палець вгору

Що робити, якщо ви помітили щось незвичайне

Це – лише короткий перелік можливих проблем зі здоров’ям, про які можуть волати нігті. Зрозуміло одне: якщо ви стурбовані зміною кольору або форми нігтів, слід обов’язково звернутися до лікаря. І останнє попередження: накладні чи нафарбовані нігті зазвичай не дають можливості вчасно помітити зміни. А це нерідко заважає своєчасному діагностуванню захворювання.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU