Різниця між солоними та маринованими томатами полягає у тому, що в розсіл додають сіль, а в маринад — оцет або лимонну кислоту. Використання гарячого розсолу прискорить засолювання до трьох днів, але в холодному розсолі помідори вийдуть більш щільними, а на смак нагадуватимуть мариновані. М’які плоди можуть при заквашуванні розповзтися, тому для засолювання потрібно вибирати невеликі міцні помідори однакового розміру. Солити томати можна одразу в скляних банках або в широкій каструлі, де вони не пошкодяться, як при діставанні з банки.
Інгредієнти: помідори — 2 кг, вода — 1 л, сіль — 2 ст. ложки, цукор — 1 ст. ложка, часник — 5 зубчиків, кріп — 2-3 стебла з насінням, хрін — корінь і лист, смородина — лист, вишня — лист, петрушка — корінь і зелень, перець горошком або гострий, лавровий лист.
Відбираємо невеликі помідори без вм’ятин і слідів псування, промиваємо їх із щіткою і складаємо в каструлю або відразу в банки разом із приправами. Зелень теж потрібно помити, а банки та кришки простерилізувати або вимити з содою.
Крупно нарізаємо ножицями половину кропу та викладаємо на дно банки. Поміщаємо туди листя вишні, смородини, хрону та половину подрібненого часнику. Щоб помідори швидше просолилися, слід проколоти їх у кількох місцях зубочисткою. Щільно укладаємо томати в банку, накривши залишком приправ. Доверху заливаємо помідори холодним розсолом (якщо банки закриваємо відразу), або гарячим (якщо поспішаємо засолити томати швидше).
Розсіл готуємо так: розчиняємо у воді сіль та цукор з розрахунку 2 ст. ложки солі та 1 ст. ложка цукру на 1 л води, додаємо лавровий лист, перець і нарізаний кружальцями корінь хрону. Кип’ятимо і заливаємо помідори гарячим розсолом, накриваємо кришкою і даємо просолитися 2–3 дні за кімнатної температури, після чого прибираємо закуску в холодильник.
Холодний розсіл готуємо так само (кип’ятимо воду, розчинивши в ній цукор та сіль), але повністю остуджуємо. Коли помідори просоляться (через 5–7 днів), переміщуємо каструлю в холодильник, щоб припинилося бродіння. Для зручності можна розкласти малосольні помідори у банки. При температурі від 0° С до +1° С соління зберігаються до 8 місяців.
Якщо закрити томати в банки, їх можна відразу поставити в льох або прибрати в холодильник: процес засолювання займе півтора-два місяці. Консервовані помідори у банках зберігаються 2–3 роки.
Лайфхак
Щоб помідори в банках швидше просолилися, їх потрібно спочатку прикрити капроновими кришками та залишити на тиждень у темному місці за кімнатної температури. Коли розсіл помутнішає, банки з помідорами треба щільно закрити та прибрати в холод на два тижні. Після цього солоні помідори можна куштувати.