Німий крик: чому німіє тіло?

Втрата чутливості на певних ділянках тіла може стати тривожним знаком і вимагати негайного перегляду недбалого ставлення до здоров'я.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

З онімінням кінцівок чи інших частин тіла хоч раз у житті стикався кожен. Втраті чутливості якоїсь ділянки сприяє тривале перебування у незручній позі: наприклад, під час сну. В такому разі тимчасовий дискомфорт не матиме негативних наслідків. Але буває і по-іншому, коли потрібно прислухатися до організму, щоб не пропустити сповіщення про серйозні неполадки. Про що сигналізує оніміння пальців рук чи ніг, язика, губ та обличчя, чи варто турбуватися і що робити, аби виправити становище?

Симптоми та причини

Онімінням або парестезією називається розлад чутливості тканин через ураження периферичної нервової системи. Відчувається воно поколюванням, «мурашками» по шкірі, слабкістю та загальним зниженням чутливості окремої ділянки тіла. Оніміння в різних його частинах спричиняється порушенням кровообігу та передачі нервових імпульсів. Найчастіше у цьому є винним затиснення м’яких тканин внаслідок незручного положення тіла, носіння тісного одягу, браслетів, каблучок тощо. У такому разі для зняття оніміння достатньо нормалізувати кровоток легкою розминкою, і неприємні відчуття минуть.

затягнуті руки

Оніміння кінцівок може виявлятися під час нападу мігрені (або перед ним) і бути супутнім її симптомом. Легке поколювання з частковою втратою чутливості буває пов’язане з перепадом температур, переохолодженням, нервовою перенапругою, фізичною перенапругою через підйом ваги вище рівня серця або внаслідок тривалої та одноманітної роботи руками (в’язання, набору тексту тощо). Для позбавлення симптому потрібно покінчити з його причиною. У цьому може допомогти навіть короткочасний відпочинок.

Причинами оніміння рук та ніг можуть стати проблеми з кровообігом: від вузькості артерій до тромбозу чи емболії. Оніміння так само буває пов’язане з різними неврологічними станами: гострою мозковою ішемією, невропатією, розладом нервової системи, сильним стресом чи патологічною тривожністю. Оніміння й ослаблення м’язів (параліч) рук і ніг може викликати ушкодження спинного мозку та різні ускладнення, а також травма чи набряк м’язів та суглобів.

Серед можливих причин оніміння пальців ніг та рук лікарі називають вплив алкоголю, наркотиків чи отрут (токсинів). Ці фактори можуть призвести до втрати чутливості в кінцівках різної інтенсивності та тривалості. Небезпечним є не лише вживання токсичних речовин, а й контакт із хімікатами, отрутами й іншими подразниками. Крім загальної інтоксикації, спровокувати оніміння пальців рук і ніг здатні певні стани та хвороби – ревматизм (ревматоїдний артрит), цукровий діабет, авітаміноз, інфекції.

оніміння ніг

Чому німіють пальці рук та ніг

Наші кінцівки й особливо пальці є «кінцевими пунктами» нервової та кровоносної систем. Їхнє оніміння свідчить про «переривання сигналу», збій у системі. До порушення кровообігу в кінцівках призводять серцево-судинні й ендокринні захворювання, тромбоз судин, високий рівень цукру в крові, запальні процеси в суглобах, остеохондроз, міжхребцеві грижі та т. зв. карпальний тунельний синдром. Оніміння, слабкість і неврологічні симптоми викликає так само склероз множинної енцефалопатії – для цієї аутоімунної патології є притаманним пошкодження оболонки нервових клітин.

Причиною оніміння може бути компресійна невропатія, коли до м’язової слабкості, спазмів і втрати чутливості призводить затискання нерву. Найбільш поширеним є т. зв. карпальний тунельний синдром – затискання серединного нерву в районі зап’ястя, коли уражаються перший, другий і третій палець. У великому, вказівному та середньому пальцях виникають поколювання, оніміння та біль. Легкий початковий дискомфорт з часом переростає в сильне нічне оніміння руки і появу болю, що не знімається знеболюючими ліками.

оніміння рук

При синдромі кубітального нерва (у ліктьовій зоні) та синдромі переднього сходового м’яза (в районі шиї) переважно вдень відбувається оніміння четвертого і п’ятого пальців. А затискання спинномозкових корінців при радикуліті призводить до оніміння великого та вказівного пальців: біль посилює кожен рух шиї. Причинами втрати чутливості в руках можуть бути пухлина шийних хребців, остеонекроз або травма. Оніміння тоді настає водночас із м’язовим болем та неможливістю стиснути руку. Ще однією поширеною недугою, пов’язаною з онімінням кінцівок, є остеохондроз шийного та грудного відділу.

Медичною причиною оніміння пальців ніг або рук може бути розсіяний склероз – за цієї патології порушується передача сигналів з мозку. Оніміння стає одним із найбільш ранніх проявів грізного захворювання. Його можна запідозрити також за іншими ознаками: порушенням короткочасної пам’яті, запамороченням, нудотою, спазмами та колірною сліпотою. Порушення передачі нервових сигналів по тілу називається периферичною невропатією. Вона розвивається на тлі тромбозу кінцівок, інфекцій в організмі, алкоголізму, діабету другого типу, а також дефіциту вітамінів Е, Р та групи В (особливо позначається на зниженні чутливості кінцівок та інших частин тіла нестача вітаміну В12).

Все під контролем

Іншими причинами утрудненого кровотоку стає вагітність, т. зв. синдром Рейно (він пов’язаний із порушенням обміну речовин і частіше зустрічається у жінок), патологія хребетного стовпа або запалення нервового сплетіння – т. зв. плечовий плексіт. Що робити, якщо німіють руки та ноги? Щоб оніміння кінцівок минуло якнайшвидше, треба згинати та розгинати пальці, доки чутливість не повернеться. Руки при цьому слід піднімати догори. Особливої ​​уваги потребує поколювання в пальцях на лівій руці та її оніміння від плеча до пальців. Якщо німіє ліва рука, це в кращому разі може бути наслідком травм, переломів або регулярного навантаження: ігри на музичному інструменті, їзди на велосипеді або друкування на клавіатурі.

вагітна жінка

На жаль, оніміння не завжди може бути пов’язане із затисканням нерву, розташованого в уразливому карпальному каналі. Життєвою необхідністю є не плутати характерний для остеохондрозу біль за грудиною з критичними станами, адже оніміння лівої руки може бути ознакою нападу стенокардії, ішемії, інфаркту та інсульту. Супутні симптоми при судинній катастрофі – порушення координації, сплутаність свідомості, запаморочення, головний біль, хвилювання, панічна атака, слабкість, холодний піт, зміна кольору шкіри. Якщо оніміння лівої руки в кисті та вище супроводжується цими симптомами, потрібно негайно звернутися за медичною допомогою.

Ознакою інсульту може бути й оніміння однієї сторони обличчя. Викликайте швидку допомогу, якщо тривожний симптом з’явився раптово і поєднується із загальною слабкістю та втратою чутливості в інших частинах тіла. Але оніміння обличчя, щоки, підборіддя, рота чи язика може мати різне походження. Якщо німіє язик і втрачають чутливість губи, це може бути викликане тривогою, стресом, мігренню, ліками або нестачею важливих вітамінів (В, К) і мінералів (калію, магнію та кальцію).

оніміння обличчя

Від чого терпне язик і губи найчастіше? Втрату чутливості в ділянці рота викликають різкий стрибок артеріального тиску, цукровий діабет, алергія, герпес, параліч Белла, розсіяний склероз, шийний остеохондроз і гострий дефіцит вітамінів групи В. Коли терпне язик, треба передусім включити до раціону молочні продукти, рибу, субпродукти (печінку, серце чи нирки), бобові, крупи, капусту, моркву, картоплю, шпинат, горіхи, томати, апельсини, або спожити вітаміни групи В у складі біологічно активних добавок. Оніміння верхньої губи може провокуватися стоматологічними і неврологічними причинами. При деяких невротичних розладах короткочасне, тривале або постійне оніміння губ і язика можуть виражатися ізольовано або поєднуватися з онімінням інших ділянок обличчя.

Лікування та профілактика

Щоб позбутися оніміння, потрібно вилікувати супутні захворювання. Для лікування мігрені призначаються нестероїдні протизапальні засоби, знеболювальні препарати, антиконвульсанти й антидепресанти. Остеохондроз лікується міорелаксантами, фізіотерапією, масажем і лікувальною гімнастикою. Важливо позбавитися шкідливих звичок, змінити спосіб життя та скоригувати раціон. Регулярне недосипання, малорухливість і неправильне харчування теж призводять до оніміння рук, ніг та обличчя, бо внаслідок цього виникають комплексні порушення в роботі організму.
Всебічна діагностика виявить приховані захворювання, і лікар точно визначить, від чого німіють пальці, язик та губи. В алгоритмі обстеження знадобляться консультації терапевта, невролога, психотерапевта, кардіолога, ревматолога чи ендокринолога. Для встановлення діагнозу можуть бути призначені ультразвукове дослідження судин рук та ніг і периферичних нервів, кардіографія, магнітно-резонансна томографія, комп’ютерна томографія або рентгенографія. У розпорядженні лікарів має бути аналіз на гормони і загальний клінічний аналіз крові та сечі. У найскладніших випадках, коли оніміння спричинене компресією нервових структур та іншими структурними аномаліями, може знадобитися хірургічне втручання.

лікар тримає ногу

Зазвичай терапія включає ін’єкції протизапальних препаратів, прийом ліків та вітамінів. Лікарі можуть призначити різні методи самостійного догляду, включаючи застосування гарячих та холодних компресів або стимуляцію нервових закінчень. Для відновлення чутливості, координації та м’язової сили призначаються масаж, фізіотерапія та лікувальна гімнастика. Для профілактики оніміння кінцівок і обличчя лікарі пропонують відмовитися від куріння та спиртного, позбутися зайвої ваги, вести здоровий спосіб життя і стежити за станом нервової та кровоносної систем. Для оздоровлення організму потрібно підвищити фізичну активність, намагатися не перебувати довго у статичній позі, пити більше рідини та збалансувати харчування.

Почати можна з того, щоб відмовитися від продуктів з підвищеним вмістом швидких вуглеводів і солі на користь овочів, фруктів, зелені та бобових. При важких фізичних навантаженнях важливо дотримуватися правил безпеки. Перенапруження рук і ніг потрібно уникати так само рішуче, як і запобігати травмам. Важливо постійно контролювати артеріальний тиск і рівень цукру в крові. Релаксація та медитація є навичками, необхідними у стресовій обстановці та при нервовій роботі. Достатній сон і позитивні емоції – головні орієнтири у турботі про здоров’я кровоносної та нервової систем, збій у яких призводить до оніміння.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU