Гострий яблучний соус із чорносливом подають до птиці, свинини, риби та гарнірів із круп. Чатні з кислих сортів яблук та солодких сушених слив найбільше пасує до качки. Індійський фруктовий соус гармоніює також із сиром, а ще чатні можна мазати на хліб або тости.
Інгредієнти: яблуко сорту «Антонівка» – 1 шт., чорнослив – 5 шт., жирні вершки – 2 ст. ложки, вершкове масло – 1 ст. ложка, перець чилі – щіпка, мелена паприка – щіпка, сіль – щіпка.
Яблуко сорту «Антонівка» не очищаємо, але при використанні інших сортів більш грубу шкірку треба зрізати. Подрібнюємо яблуко на брусочки й обсмажуємо на вершковому маслі до м’якості. Вливаємо на сковороду з яблуком вершки, додаємо подрібнений чорнослив та спеції. Кілька хвилин млоїмо масу на середньому вогні – до легкого загусання.
Лайфхак
Головним критерієм вибору яблук для чатні є тонка шкірка – таку можна не очищати, скоротивши час готування і зберігши вітаміни. А кислоту завжди можна врегулювати за допомогою цукру та лимонного соку або оцту. Якщо соус одразу подаватиметься до столу, тоді краще використовувати лимонний сік, а при приготуванні чатні на зиму буде виправданий оцет.