Пише есе та дебатує: найпотужніший чат-бот зі штучним інтелектом став сенсацією інтернету

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідницька лабораторія штучного інтелекту OpenAI подарувала світу надзвичайно просунутого чат-бота, що вміє пояснювати складні теорії, вирішувати практичні завдання, писати есе та сценарії. І це, за свідченням розробників і перших користувачів ChatGPT, не всі його можливості.

Остання версія дивовижного чат-бота, на думку спеціалістів в галузі ШІ, може революціонізувати цілі галузі та навіть потенційно замінити популярні інструменти, такі як пошукова система Google.

Що він може?

ChatGPT від провідної лабораторії ШІ OpenAI є мовною моделлю загального призначення, що здатна розуміти різноманітні запитання та генерувати відповіді на них.

За кілька днів, що минули від запуску ChatGPT, багато хто вже спробував використати його для роз’яснення незрозумілих питань, у веденні діалогу й написання текстів. Чат-бот доволі реалістично імітує мову людини та манеру її спілкування. Він не лише досить вправно допомагає у побутових питаннях, а й здатен вести інтелектуальні бесіди, зазначає The Independent.

На відміну від традиційних пошукових систем, які покладаються на зіставлення ключових слів для надання результатів, ChatGPT використовує комбінацію передових алгоритмів та ШІ, аби розуміти наміри, що криються за запитом користувача.

Це означає, що користувачі можуть шукати інформацію, використовуючи природне мовлення, замість того, щоб вживати певні ключові слова або фрази. Як написали у блозі спеціалісти OpenAI, формат діалогу дає змогу ChatGPT відповідати на додаткові запитання, визнавати свої помилки й відхиляти недоречні запити.

pexels andrea piacquadio 3779409 - Наука&Техніка - 50Plus

З Google покінчено?

Таке можна припустити, якщо порівняти відповіді Google і ChatGPT на різноманітні запитання. Але чи дійсно чат-бот кине виклик домінуванню Google на ринку? Як вважають в лабораторії OpenAI, малоймовірно, що одна пошукова система, така як ChatGPT, зможе повністю замінити Google. Наразі Google є найпопулярнішою пошуковою системою у світі з часткою ринку понад 90%. Система має велику базу даних проіндексованих веб-сайтів і широкий спектр функцій та інструментів. Таких як пошук зображень та карт, які роблять Google цінним ресурсом для користувачів.

Натомість ChatGPT та інші передові мовні моделі можуть запропонувати унікальні можливості та більш персоналізований користувацький інтерфейс. Це робить чат привабливою альтернативою. Зрештою, ChatGPT потенційно спроможний замінити традиційні пошукові системи і стати зручним інструментом для доступу до інформації в інтернеті.

Проте наразі ChatGPT не може продивлятися інтернет або отримувати доступ до якоїсь зовнішньої інформації. Тому чат-бот не готовий давати відповіді на локальні запитання, приміром, стосовно рекомендованих ресторанів у певному місті. А ще його знання обмежуються 2021 роком, тож далеко не всі вони актуальні.

Про недосконалість моделі свідчать також випадкові помилки у відповідях, що видаються правильними, однак такими не є. А ще розробники з OpenAI констатували, що у своїх відповідях на запитання ChatGPT «занадто багатослівний». В OpenAI пообіцяли за кілька місяців представити оновлену, вдосконалену   версію чат-бота.

На жаль, в Україні бот ChatGPT поки що не працює.

Фото: independent.co.uk

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU