Кінець ери довгожителів? Зростання тривалості життя у світі різко сповільнилося

Дослідники з Іллінойського університету в Чикаго виявили, що швидке зростання тривалості життя, досягнуте у XX ст., різко загальмувалося.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Університетська команда проаналізувала дані про смертність в тих спільнотах Землі, де люди живуть найдовше. Виявилося, що швидке зростання тривалості життя, досягнуте у XX столітті, різко сповільнилося протягом трьох останніх десятиліть.

Дослідники дійшли висновку, що для того, аби зростання тривалості життя знову прискорилося, потрібно розробляти радикально нові ліки, які уповільнюють процес старіння.

Вчені також вважають, що діти, які нещодавно народилися в регіонах із найстарішим населенням, навряд чи стануть довгожителями. У кращому разі, за прогнозами дослідників, 15 відсотків жінок та 5 відсотків чоловіків у цих регіонах доживуть до 100 років у цьому столітті.

Про що ще розповіли науковці?

«Якщо ви плануєте вийти на пенсію, то, ймовірно, не варто сподіватися, що ви доживете до 100 років», – сказав керівник дослідження Джей Ольшанскі, професор епідеміології та біостатистики. «І якщо ви хочете насолодитися останнім етапом свого життя, вам не обов’язково витрачати його на роботу, щоб відкладати гроші на той час, який ви не проживете», – додав він.

Досягнення в галузі охорони здоров’я та медицини спричинили у XX столітті революцію довголіття. У попередні 2000 років тривалість життя зростала кожні сто або двісті років в середньому на один рік. А в минулому столітті тривалість життя стала зростати колосальними темпами. Кожні десять років люди отримували по три додаткові роки, пише The Guardian.

Період радикального подовження життя спонукав деяких дослідників екстраполювати тенденцію та припустити, що більшість людей, котрі народилися після 2000 року, доживуть до 100 років. Однак у 1990 р. команда професора Ольшанскі визнала цю теорію сумнівною, стверджуючи, що люди сягають своєї біологічної стелі у 85 років.

старі люди з палицями

Під час останнього дослідження команда зібрала дані про регіони довгожителів з усіх куточків світу, зосередившись на статистиці за 1990-2019 роки (тобто на періоді до пандемії Covid). З’ясувалося, що у всіх цих регіонах спостерігалося різке сповільнення тривалості життя.

У звітній статті вчені повідомили, що в регіонах, де люди жили найдовше, за охоплений дослідженням період середня тривалість життя зросла в середньому лише на 6,5 років. Команда спрогнозувала, що в дівчаток, які нещодавно там народилися, ймовірність дожити до 100 років становить лише 5,3 процента, а хлопчиків – 1,8 процента.

Професор Ольшанскі зауважив: «Гра в довголіття, в яку ми граємо сьогодні, відрізняється від гри в довголіття, в яку ми грали сто років тому, коли ми рятували немовлят, дітей та жінок дітородного віку, і приріст тривалості життя був значним. Тепер приріст невеликий, тому що ми рятуємо людей віком 60, 70, 80 та 90 років».

Науковець стверджує, що для досягнення ще однієї революції довголіття будуть потрібні радикально нові методи лікування, що уповільнюють старіння – найбільший фактор ризику багатьох захворювань. Дослідження в цій галузі ведуться. Нині вже є близько дюжини препаратів, що допомагають збільшити життя мишей.

Результати дослідження опублікував журнал Nature Aging.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.