Світ пережив другий найспекотніший вересень за всю історію спостережень

Кліматологи повідомили, що вересень 2024 року став другим найспекотнішим після вересня 2023 року з його рекордними температурами.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За даними Програми Європейського Союзу зі зміни клімату, середня вереснева температура на планеті цього року сягнула 16,17 °C. Вона лише трохи не дотягнула до середньої світової температури вересня 2023 року, що становила рекордні 16,38 °C. У температурних аномаліях вчені звинувачують зміну клімату, спричинену антропогенними викидами парникових газів.

Відповідно до інформації Служби ЄС зі спостереження за зміною клімату «Коперник» (C3S), що базується в Бонні (Німеччина), температура у вересні 2024 року була на 1,54 °C вищою за середній вересневий показник 1850-1900 років. З цим періодом, який називають доіндустріальною епохою, зазвичай порівнюють сучасні температури.

«Вересень 2024 став другим найтеплішим місяцем як у світі, так і в Європі», – заявила Саманта Берджесс, заступниця директора C3S.

За словами пані Берджесс, більш висока температура повітря у всьому світі призвела до надзвичайно вологої погоди у вересні 2024 року. Річ у тім, що тепліше повітря містить більше вологи, а отже, слід очікувати на більш інтенсивні опади та повені.

«Екстремальні зливи цього місяця, які ми спостерігаємо дедалі частіше, посилилися через потепління атмосфери; лише за кілька днів випала місячна норма опадів», – зауважила пані Берджесс. Ризик екстремальних опадів продовжить загострюватися зі зростанням температури. Однак, «що раніше ми досягнемо нульових викидів, то швидше ми зможемо знизити цей ризик», – додала вона.

затоплені автівки і будинки

Загалом кліматична тенденція невтішна

Хоча цей вересень був не таким спекотним, як торішній, експерти C3S, як і раніше, стурбовані тенденцією до потепління, що призводить до зростання середнього світового температурного показника.

Середня світова температура протягом останніх 12 місяців (жовтень 2023 р. – вересень 2024 р.) є другою за величиною за всю історію спостережень (за будь-який 12-місячний період).

За даними кліматологів департаменту C3S, протягом останніх 12 місяців температура була на 0,74 °C вищою за середній показник 1991-2020 років і на 1,62 °C вищою за доіндустріальний середній показник 1850-1900 років.

А що стосовно Європи?

Якщо розглядати Європу окремо, то температура минулого місяця була тут на 1,74 °C вищою за середній вересневий показник 1991-2020 років.
Вересень цього року став другим найтеплішим за всю історію спостережень в Європі після вересня 2023 року, коли температура була вищою за норму на 2,51 °C.

Як і у всьому світі, у вересні 2024 року на більшій частині Європи випало більше опадів, ніж зазвичай, пише Daily Mail. Шторм «Борис» призвів у середині місяця до сильних злив, повеней і пов’язаних з ними руйнувань у Центральній та Східній Європі.

За межами Європи температура була вищою за норму в Канаді, центральній та західній частині США, Південній Америці, північно-східній Африці, Китаї та Японії.

У C3S також повідомили, що глобальна середня температура поверхні моря минулого місяця сягнула 20,83 °C. Це – друге за величиною значення за всю історію спостережень після вересня 2023 року.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.