Скільки разів за життя б’ється серце людини?

Дослідники поділилися цікавими фактами про функціонування нашого головного органу та розрахунками, що стосуються серцебиття.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Протягом усієї своєї історії людство писало про серце вірші та пісні тисячами мов, описуючи його як вмістище любові, доброти та мужності.

Проте головна функція серця – підтримувати наше життя. Цей м’язистий орган розміром з кулак управляє кровоносною системою, перекачуючи насичену киснем кров по всьому тілу. Воно може прискорюватися або сповільнюватись залежно від наших емоцій, фізичних навантажень або хвороб. Але загалом здорове серце б’ється рівно та надійно.

Тож скільки ударів робить серце впродовж дня чи навіть всього життя?

Існує безліч варіацій швидкості серцебиття. Цікаво, що інтервали між ударами серця сповільнюються та прискорюються приблизно на 100 мілісекунд щоразу, як ми вдихаємо і видихаємо. Про це розповів доктор Парто Сенгупта, керівник відділу серцево-судинної медицини в Медичній школі Роберта Вуда Джонсона при Ратгерському університеті в Нью-Джерсі.

За його словами, найцікавішим аспектом серця є його здатність змінювати свою частоту і функцію залежно від метаболічних потреб організму. Фізіологія серця постійно адаптується, наче в нього є власний мозок.

У здорової дорослої людини серце робить від 60 до 100 ударів на хвилину у стані спокою. Хоча частота для більшості дорослих становить від 55 до 85 ударів на хвилину, згідно з інформацією Гарвардської медичної школи. А тим часом через енергетичні потреби надто швидкого метаболізму середня частота серцевих скорочень у стані спокою в новонародженої дитини становить від 70 до 190 ударів на хвилину. Про це повідомили в Дитячій лікарні імені Беніоффа при Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско.

За свідченням доктора Сальваторе Савони, фахівця із серцево-судинних захворювань Медичного центру Векснера при Університеті штату Огайо в Колумбусі, з віком частота серцевих скорочень людини зазвичай дещо сповільнюється. Адже час накладає свій відбиток на серцевий м’яз.

Наприклад, старіння може призвести до розвитку фіброзу – розростання надлишкової тканини, що ускладнює серцебиття. Або до аномального серцевого ритму, такого як миготлива аритмія, зазначив пан Савона.

Кардіологи стверджують, що людина із середньою частотою серцевих скорочень у стані спокою 70 ударів на хвилину генеруватиме 100 800 ударів серця за день. За рік це становитиме приблизно 36,8 мільйона ударів. Середня тривалість життя сучасної людини – 77,5 років. А отже за життя її серце здійснює близько 2,85 мільярда ударів.

Чи є межа того, скільки ударів має зробити серце, перш ніж воно зноситься та перестане битися? Як повідомив доктор Сенгупта, такі фактори, як вік, генетика, травми та хвороби, поступово знижують продуктивність нашого серця. Але що краще ми дбаємо про цей працьовитий орган, то довше та ефективніше він функціонуватиме, додав експерт.

«Хоча старіння – це факт життя, і всі функції нашого організму з часом погіршуються, у нас є можливість принаймні зменшити знос, який відбувається через стрес», – сказав Парто Сенгупта в інтерв’ю виданню Live Science.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.