Ризик раннього інсульту залежить від групи крові

Американські неврологи виявили зв’язок між групою крові та раннім інсультом. Отже, хто в зоні найбільшої небезпеки?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідження команди Мерилендського університету (США) показало: люди з групою крові А, або другою групою, більш імовірно матимуть інсульт у віці до 60 років порівняно з тими, хто має інші групи крові. Володарі другої групи крові стають жертвами раннього інсульту на 16 відсотків частіше за інших.

А тим часом у тих, в кого кров належить до групи O, або першої групи, ризик раннього інсульту нижчий на 12 відсотків.

Для кожної групи крові характерна багата різноманітність хімічних речовин, що перебувають на поверхні наших червоних кров’яних тілець. У межах груп існують тонкі відмінності, що виникають через мутації у відповідальних генах.

кров у пробірках

Про що дізналися дослідники?

Під час нового дослідження науковці проаналізували дані 48 попередніх генетичних досліджень. У них взяли участь близько 17 000 осіб з інсультом та близько 600 000 осіб контрольної групи без інсульту. Учасникам було від 18 до 59 років, розповіло видання Science Alert.

Пошук по всьому геному виявив дві локації, тісно пов’язані з раннім ризиком інсульту. Одна збіглася з місцем, де є гени групи крові.

Аналіз конкретних типів генів групи крові показав, що в людей, геном яких кодує варіацію другої групи, ризик інсульту до 60 років був на 16 відсотків вищим порівняно з учасниками з іншими групами крові. А тим часом у тих, хто мав ген першої групи, ризик був нижчим на 12 відсотків.

Дослідники також виявили, що в людей із групою крові B (третьою групою) ймовірність інсульту приблизно на 11 відсотків вища, незалежно від віку.

зображення мозку і сосудів

«Ми досі не знаємо, чому група крові А передбачає найвищий ризик», – сказав провідний автор роботи, судинний невролог Стівен Кіттнер.

«Але це, ймовірно, якось пов’язано з факторами згортання крові, такими як тромбоцити та клітини, що вистилають кровоносні судини, а також з білками, що задіяні в утворенні тромбів», – припустив науковець.

Варто уточнити, що учасники дослідження мешкали в Північній Америці, Європі, Японії, Пакистані та Австралії. При цьому люди неєвропейського походження становили 35 відсотків учасників. Тож, на думку вчених, потрібні інші дослідження цієї теми з різноманітнішою вибіркою. Стівен Кіттнер вважає, що вони допомогли б «прояснити механізми підвищеного ризику інсульту».

Результати дослідження опублікував журнал Neurology.

Для довідки. Щороку 15 мільйонів людей у світі стають жертвами інсульту. Він займає друге місце серед причин смерті після ішемічної хвороби серця. Ризик інсульту пов’язують з високим артеріальним тиском, курінням, порушеним згортанням крові, надмірною вагою та відсутністю фізичних навантажень. Нерідко інсульт обумовлений генетичною спадковістю. Згідно з новою статистикою, 25 відсотків людей, що перенесли інсульт, молодші за 45 років. Найчастіше він уражає чоловіків, старших за 55 років, та жінок, старших за 65. Лікарі впевнені, що здоровий спосіб життя та профілактичні заходи можуть допомогти уникнути інсульту у 80 відсотках випадків.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.