У ногах правди немає: тривале стояння провокує серйозні недуги

Дослідження австралійських учених показало, що робота навстоячки загрожує тромбозом глибоких вен та іншими важкими захворюваннями.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Через виявлену шкідливість тривалого стояння науковці назвали його «новим курінням». Як з’ясувалося, воно не є панацеєю від проблем, що їх спричиняє довге сидіння. Ба більше: стояння є підґрунтям низки проблем зі здоров’ям.

Не так давно деякі дослідники стверджували, що заміна довгого сидіння на стояння позитивно впливає на здоров’я серця і навіть частково компенсує шкідливі наслідки сидячого способу життя. Тому звичні офісні столи можна сміливо замінити на такі, за якими можна працювати стоячи. Однак свіже дослідження команди Сіднейського університету показало: це – новий міф. А тривале перебування у вертикальному положенні може навіть підвищити ймовірність виникнення проблем із серцем та судинами.

Про що дізналися вчені?

Австралійські дослідники проаналізували дані про роботу серця та кровообіг 83 013 дорослих британців, середній вік яких становив 61 рік. Усі вони під час дослідження носили на зап’ястях спеціальні пристрої для відстеження рухів.

За сім років спостереження науковці виявили, що близько восьми відсотків учасників страждали на серцево-судинні недуги, такі як хвороби серця, інсульт і серцева недостатність. Два відсотки добровольців повідомили про проблеми із кровообігом, такі як варикозне розширення вен або тромбоз глибоких вен.

Учені виявили, що стояння протягом двох годин щодня не підвищує ризик розвитку проблем із кровообігом. Однак такий ризик збільшувався на 11 відсотків кожні додаткові пів години, розповіло видання Daily Mail.

кровообіг

За словами дослідників, ризик виникнення проблем із кровообігом в учасників був значно вищим після кількох годин стояння. Однак під час сидіння протягом 6-10 годин цей ризик трохи знижувався.

Команда розповіла, що кожна додаткова година сидіння понад десять годин збільшувала ймовірність виникнення проблем із кровообігом на 26 відсотків. А перебування в нерухомому стані понад 12 годин збільшувало ризик серцево-судинних захворювань на 13 відсотків за годину.

Доктор Метью Ахмаді, провідний автор дослідження, зазначив: «Надто довге стояння не компенсує малорухливий спосіб життя». Він також сказав, що «тривале перебування на ногах не покращує здоров’я серцево-судинної системи у довгостроковій перспективі та збільшує ризик проблем із кровообігом».

Учені рекомендували тим, хто бажає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, не заміняти сидіння на стояння, а частіше займатися спортом.

Професор Еммануель Стаматакіс, експерт зі здоров’я населення та співавтор дослідження, порадив: «Прогулюйтеся, ходіть на зустрічі, користуйтеся сходами, робіть регулярні перерви, коли їдете на великі відстані, або використовуйте обід, щоб відірватися від столу і рухатися».
Результати дослідження опублікувало видання International Journal of Epidemiology.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.