Незвичний рецепт: картопляна піца

Ця смачна та поживна страва готується із традиційною начинкою, але на «нестандартній» основі – з вельми корисної для розуму і серця картоплі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Важливий компонент харчування відповідає за електричну провідність у клітинах, тобто за м’язову та нервову діяльність. Завдяки калію, що входить до складу картоплі (цього елемента в ній – понад 420 мг на 100 г), бульба підтримує нормальну роботу серця. Вітамін B6, якого тут 0,3 мг на 100 г, забезпечує правильне функціонування сотень ферментів, сприяє розщепленню білків і підтримує психічне здоров’я. Картопляний нейромедіатор ацетилхолін розширює кровоносні судини, нормалізує серцевий ритм та забезпечує скорочення м’язів. У сполуці з жирами холін утворює фосфоліпіди – будівельні блоки клітинних мембран. За вмістом складника, необхідного для клітинного будівництва, картопля поступається лише білковим продуктам – м’ясу та сої.

Інгредієнти для основи (на 8 порцій): очищена картопля 450 г; яйце 1 шт.; борошно 1 ст. ложка; сушений часник 1 ч. ложка; суміш італійських трав  1 ч. ложка; чорний мелений перець та сіль на смак.

Інгредієнти для начинки: шинка чи ковбаса 80 г; сир сулугуні або класичний пармезан 150 г; помідори 2 шт.; цибуля (дрібна) 1 шт.; оливки  10 шт.; часник 1 зубчик; кетчуп 3 ст. ложки.

Натираємо на тертці очищену картоплю, викладаємо в сито, промиваємо холодною водою і відтискаємо.

Додаємо до картоплі сире яйце. Солимо, перчимо і перемішуємо. Всипаємо в цю масу борошно і знову ретельно перемішуємо (до однорідності).

Змастивши нагріту сковороду тонким шаром олії, викладаємо на неї суміш, розрівнюємо ложкою і обсмажуємо дві хвилини на сильному вогні, після чого зменшуємо вогонь і готуємо ще п’ять хвилин під кришкою. Перевертаємо картопляний «млинець» на інший бік і обсмажуємо таким самим чином.

Далі займаємося компонентами начинки. Змішуємо з кетчупом пропущений через прес часник. Сир натираємо на дрібній тертці. Оливки розрізаємо навпіл. Помідори нарізаємо кружальцями, цибулю – тонкими півкільцями, ковбасу чи шинку – півколами.

Основу для картопляної піци перекладаємо на деко або у форму для випічки. Змащуємо картопляний «млинець» кетчупом із часником і посипаємо натертим сиром, використавши 2/3 від заготовленої кількості.

Викладаємо цибулю, ковбасу (шинку) й оливки. Зверху розкладаємо кружечки помідорів і посипаємо залишками сиру.

Ставимо піцу в нагріту духовку. Для приготування піци за класичним рецептом зазвичай виставляється максимальна температура, адже італійці печуть її у печі. Проте нам вистачить і 180°C, адже картопляна основа вже готова. Випікаємо 15 хвилин. Коли сир розплавиться, виймаємо картопляну піцу з духовки, розрізаємо на частини і подаємо до столу.

Лайфхак

В італійських піцеріях піца діаметром 25–30 см є порційною стравою, що подається для одного їдця. За місцевими кулінарними традиціями, гарячу піцу з печі прийнято поливати зверху оливковою олією та посипати тертим пармезаном.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU