Кілька хвилин фізичної активності на день збільшать тривалість життя

Носіння сумок з покупками або підйом сходами допоможуть вам жити довше.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Міжнародна команда дослідників назвала новий рецепт довголіття VILPA, що розшифровується як «енергійна переривчаста побутова фізична активність».

Ці фрагментарні сплески фізичних навантажень знайомі кожному. Виявляється, що швидка ходьба, підйом сходами, носіння рюкзака або сумки з покупками, прибирання вдома, робота в саду, гра з собакою значно знижують ризик смерті. Достатньо лише 1-2 хвилин по 3-4 рази щоденно.

Нікого не здивуєш розповідями про користь фізичних вправ для здоров’я. Проте потенціал щоденного руху, а особливо дій, які є частиною повсякденного життя, до останнього часу був недооцінений, вважає провідний автор дослідження Еммануель Стаматакіс із Сіднейського університету.

Його команда проаналізувала показники фізичної активності 25 241 добровольця обох статей (дані фіксували наручні трекери). Середній вік учасників становив близько 62 років. Ніхто з них не займався спортом.

pexels aysenur 12721613 cut photo.ru - Здоров'я - 50Plus

За майже 7 років дослідження померло 852 учасники. Як показали спостереження, в тих добровольців, котрі вдавалися до фрагментарної енергійної активності, ризик смерті від серцево-судинних захворювань та інших причин був значно нижчий.

Науковці виявили, що лише три одно-двохвилинні сеанси VILPA на день гарантують майже 50-відсоткове зниження ризику смерті від серцево-судинних захворювань та 40-відсоткове – від інших причин (зокрема раку).

Тож інтенсивна фізична активність надзвичайно ефективна, особливо коли вона переривчаста, повторювана та регулярна, зазначив Стаматакіс.

Авторів дослідження тішило, що його учасники не здогадувалися, якою мірою їхні буденні дії пов’язані з фізичною активністю високої інтенсивності.

За свідченням Стаматакіса, більшість людей середнього та похилого віку – від 70 до 80 відсотків – не займаються спортом регулярно. Тож ті, хто не визнає таких занять, можуть значно знизити ризик смертності завдяки VILPA, повідомило видання Newsweek.

Надзвичайно складно змусити людей змінитися, вважають вчені. Натомість VILPA пропонує відмінний спосіб насолодитися перевагами фізкультури. Достатньо лише кількох хвилин кілька разів на день. Але що частіше та інтенсивніше, то краще.

Як запевняють дослідники, VILPA має свої практичні переваги порівняно із заняттями спортом. Адже переривчаста побутова фізична активність вимагає мінімальних витрат часу, не потребує спеціального одягу, поїздок до оздоровчого клубу чи купівлі тренажерів. Ці короткі періодичні навантаження абсолютно безплатні.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU