А тим часом морозилка (або морозильник, або морозильна камера) потребує не меншої системності й акуратності, ніж книжкова етажерка чи шафа для одягу.
Експерти британської компанії із захисту прав споживачів Which? розповіли, як саме слід розмістити продукти, щоб заощадити місце та уникнути відходів.
Більшість з нас стихійно кидає покупки до морозилки – чи то коробка з морозивом, чи то пакет замороженого горошку. Натомість експерти зазначили, що «важливо правильно зберігати продукти в морозильнику, аби отримувати від них максимальну користь».
У Which? також пояснили, що можна зберігати в морозильній камері, а що – ні.
Як організувати вміст морозильника?
Зніміть зайву упаковку. Одна з головних помилок, що її припускаються господині, – це зберігання продуктів у громіздкому пакуванні. «Перш ніж покласти їжу до морозилки, звільніть її від коробок, щоб заощадити більше місця», – порадили експерти.
Заморожуйте продукти у плоскому вигляді. Заморожування продуктів у горизонтальному положенні допоможе вивільнити місце в морозильній камері, пише Daily Mail.
У Which? рекомендували: «Розкладіть заповнені пакети для заморожування на стільниці, щоб випустити зайве повітря, а потім переконайтеся, що вони надійно запечатані, перш ніж заморожувати їх у плоскому вигляді».
Використовуйте контейнер правильного розміру. Аби зекономити місце, слід обрати для продуктів контейнер «максимально відповідного розміру».
Регулярно розморожуйте морозильник. Це рутинне заняття лякає багатьох. Але без нього не обійтися: систематичне розморожування морозилки допоможе уникнути накопичення в ній великої кількості льоду.
Продукти, які не можна заморожувати
Експерти Which? назвали п’ять продуктів, які в жодному разі не можна поміщати в морозилку.
Смажена їжа після морозилки втратить пружність та змінить смак.
Салатна зелень перетвориться на кашу, якщо її заморозити. Такі трави можна буде використовувати лише для додавання до страв, але не для їх прикрашання.
Овочі з високим вмістом води, як-от огірки, розм’якнуть.
Майонез та інші соуси на основі яєць після заморожування розшаруються та згорнуться.
Продукти, які можна заморозити
Експерти також розповіли про продукти, які не зайве заморожувати, але ми цього зазвичай не робимо.
Яйця можна зберігати у морозильній камері, але за однієї умови: вони не повинні бути у шкаралупі.
У Which? попередили: «Завжди розбивайте яйця в контейнери чи пакети, придатні для заморожування. Якщо зберігати їх у шкаралупі, вони потріскаються та стануть неїстівними».
Приготовлені макарони (хто б міг подумати!) теж цілком годяться для заморожування, але перед цим їх слід здобрити олією, аби вони не злиплися.
Хліб, сире тісто, йогурт та вершки також можна зберігати в морозильній камері. Хоча останні два продукти після заморожування краще використовувати суто для приготування їжі, адже вони втрачають свою первинну структуру.
Бульйон найліпше тримати у формочках для льоду: у такому вигляді його зручно використовувати для приготування страв.
Яка температура в морозилці є оптимальною?
Щоб продукти не псувалися та не втрачали своєї користі, в морозильній камері слід встановити температуру від -18 до -20 °C.
За такого температурного діапазону їжа безпечно зберігатиметься: холод перешкоджатиме розмноженню бактерій та виробленню токсинів, а хімічні реакції, що призводять до псування їжі, загальмуються.
Фото: pixabay.com