Святковий калейдоскоп: як зустрічають Новий рік у світі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Навіщо стріляти салютами, викидати мотлох, виливати воду і чекати подарунків біля пічки?

Куба: позбутися гріхів

У мешканців «Острова Свободи» прийнято у День королів (так кубинці називають Новий рік) наповнювати чистий посуд водою та виливати вночі вміст чашок і тазів на вулицю. Це ритуал своєрідного очищення від гріхів та позбавлення лихих енергій.

Китай: залякати ворогів

Запуск феєрверків та вибух хлопавок – винаходи азіатів. Гучними звуками пострілів та яскравими вогнями китайці намагаються не розважитись, а налякати: залякуванням на святі заведено відганяти злих духів. Згідно з повір’ями, під Новий рік домівки китайців стають особливо привабливими для темних сил, які влаштовують вночі руйнівний шабаш. Не пустити на свято непроханих гостей мають салюти, петарди та хлопавки. У Новий рік у китайців все горить і стріляє цілодобово.

Італія: залучити багатство

Італійці під Новий рік позбавляються старого мотлоху, щоб звільнити місце для нових придбань. З мрією про багатство у святкову ніч в Італії прийнято прямо з вікон викидати речі, що відслужили свій вік. Новий рік винагородить того, хто приготує для подарунків більше простору.

pexels sean p twomey 14673293 - Спосіб життя - 50Plus

Європа: знайти подарунки

Кожна країна визначила свої місця для святкових подарунків. У Швеції казковий дідусь Томте приносить подарунки до грубки, в Німеччині Вайнахтсман залишає презенти на підвіконні, а у Великій Британії та Франції для подарунків Санта Клауса заведено вішати на каміні новорічні чоботи та панчохи. Вважається, що бородатий гість у червоному тулупі має завітати через димар, тож на подарунки діти чекають біля пічки.

Англія: надіслати вітання

І першу новорічну листівку було надруковано в 1843 році в Лондоні, і письмові послання зі святковими побажаннями зародилися так само тут. Англійську традицію обмінюватися подібними привітаннями підхопили американці, які вже обійшли у любові до листівок британців: рекордсменом за кількістю новорічних послань сьогодні є США.

Америка: запалити без вогню

Американці відзначилися ще й тим, що вигадали спосіб прикрасити ялинку безпечними вогнями. Раніше новорічні дерева часто спалахували від живого вогню пожежонебезпечних свічок. Врятування ситуації стало справою рук американського телеграфіста та винахідника ланцюжка сигнальних електролампочок Ральфа Морріса. Першу електричну гірлянду в США повісили 1895 року на ялинці біля Білого дому.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU