Аромат Таппуті: науковці відтворили стародавній месопотамський парфум

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Турецькі дослідники виявили формулу древнього месопотамського парфуму під час розкопок в Ашшурі, столиці давньої Ассирії на території сучасного Іраку. У другому тисячолітті до нашої ери район, в якому знайшли таблички, був частиною Стародавньої Месопотамії.

Формулу на глиняних табличках залишила близько 3200 років тому відома на той час жінка-парфумер на ім’я Таппуті-Белатекалім. Белатекалім означає «жінка-хранителька дому». А Таппуті – це древній бренд, що виробляв чудові месопотамські парфуми. За словами вчених, Таппуті-Белатекалім була першою жінкою-хіміком у Месопотамії та першою жінкою-парфумером у світі.

cuneiform clay tablet credit public domain - Історія, Наука&Техніка - 50Plus

Про що дізналися дослідники

Група науковців у співпраці з Турецькою академією запахів та Асоціацією культури ароматів відтворили унікальний парфум в Діярбакирі (Туреччина). Вони намагалися якнайточніше дотримуватися технології, що була поетапно прописана на табличках. Водночас фахівці провели широке дослідження месопотамських методів виробництва парфумів Таппуті, розповіло видання Greek Reporter.

Спочатку дослідники прагнули зрозуміти процес створення стародавніх парфумів, а вже потім – якомога достовірно відродити аромат, який колись створила Таппуті-Белатекалім.

За написами на табличках з’ясувалося, що Таппуті використовувала, зокрема, різні види олії, лепеху, циперус, мірру, хрін, спеції та бальзам. Вона змішувала інгредієнти з водою та іншими розчинниками, переганяла їх, а потім багато разів фільтрувала отриману рідину. Парфумерка працювала виключно за повного місяця.

Переклад написів на табличках охопив 27 сторінок. Проте, за словами археолога Сенкера Атіла, під час тлумачення формули команда зіткнулася з деякими проблемами.

Одна з них полягає в тому, що таблички були зламані, тож деякі важливі частини написів навіки втрачені. Друга проблема в тому, що деякі назви інгредієнтів, кольорів та посудин, які використовувалися 3200 років тому, не мають точного еквівалента в сучасній мові. Наприклад, дослідники достеменно не знають, що таке «хірсу». Тож, хоча команда більшою мірою досягла своєї мети, ретельне вивчення змісту табличок триває.

На думку науковців, основна причина, з якої Месопотамія мала багату культуру ароматів, – це її родючі землі.

Фото: greekreporter.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU